inspiration

Fem (5) platser du inte får missa på Karpathos!

En av höjdpunkterna på årets öluff var min vecka på Karpathos, en av de mest variationsrika öar jag hittills har varit på i Grekland. Här finns charter, här finns avskildhet, här finns en stor huvudort, här finns små genuina byar, här finns mjuka, fina sandstränder här finns klapperstenstränder, här finns mäktiga skogsbeklädda berg, här finns karga slätter, här finns nytt och här finns gammalt. Karpathos är på något sätt nästan komplett. Om inte min luffarsjäl hade drivit mig vidare så hade jag stannat ännu längre på Karpathos och utforskat varje kvadratdecimeter av ön.

Under min vecka på Karpathos i månadsskiftet maj-juni åkte och vandrade jag runt om på Karpathos och fick på så sätt uppleva hennes olikheter. Det finns framför allt fem platser som jag verkligen kom att fastna för.

1. Apella Beach

Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Apella Beach på Karpathos är en av de absolut vackraste stränderna i Grekland jag någonsin varit vid. Vattnet skiftar i turkost och grönt och är så där alldeles otroligt klart att du kan se ned till botten oavsett hur djupt det än blir. Sanden är en blandning av klappersten och grov, vit sand som ger en helt magisk kontrast mot det färgrika vattnet.

Nere vid stranden finns det en del parasoller och solstolar att nyttja och på sluttingen snett ovanför ligger en taverna att förfriska sig vid. Det är alltså lätt att spendera en hel dag på Apella Beach då du har tillgång till både skugga och läskande drycker.

Att ta sig till Apella Beach är ett äventyr för sig och om du väljer att ta dig dit landvägen så åker du via de snirkliga och ibland alldeles för smala bergsvägarna. Den sista biten ner till stranden kräver sin chaufför men ansträngningen är helt klart värd när du väl kommer fram. Om du hellre tar en mer horisontell väg till Apella Beach kan du ta en badbåt ifrån Karpathos huvudort Pigadia. Båten avgår nere i hamnen och det är en av de båtar som ser lite ut som en gammal skuta som tyar dig till de olika stränderna på ostkusten.

2. Olympos

Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Olympos är en av Karpathos största sevärdheter enligt mig. Det är en liten by som ligger 230 meter över havet på Karpathos västra kust. Olympos är uppbyggd på bergssluttningen som vetter in mot land för att skyddas mot illvilliga sjöfarare och onda krigsherrar. Byn har anor ända från 700-talet och anses bland flertalet greker vara en av de bäst välbevarade bergsbyarna i Grekland.

Matlagning i Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

I Olympos kan du framför allt lägga tid på att strosa i gränderna, äta gott och inhandla gediget hantverk som många av invånarna livnär sig på att tillverka. Det är allt ifrån textilier till keramik och läderhantverk. Om du, liksom jag, gillar att handla lokala råvaror så finns det även en bra butik för detta ändamål här.

Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns tre sätt att ta sig till Olympos:

  1. Du kan hyra ett fordon och ta dig via de slingriga bergsvägarna dit. Väl framme finns det en relativt stor parkering som ligger precis i utkanten av byn. Personligen så skulle jag ta vägen på Karpathos östra sida som är mer rak och lite mer bred, i alla fall till en början.
  2. Under säsong går lokalbussar från Pigadia till Olympos men kolla även upp bussarna från just där du är. Busstationen i Pigadia ligger en bit ovanför kustremsan, mitt emot Supermarket Gergatsoulis.
  3. Du kan även ta en båttur från Pigadia till den lilla kustbyn Diafani. Från Diafani går det sedan en chartrad buss upp till Olympos. Jag valde just detta sätt att resa då bussarna till Olympos ännu inte hade börjat gå för säsongen. En stillsam och trevlig segeltur längs ostkusten som tog knappt två timmar enkel väg. Att välja just det här sättet att resa till Olympos innebär en heldagstur.
Diafani Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

3. Stränderna vid Lefkos

Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Karpathos kan skryta med några av de finaste stränderna i dess ögrupp Dodekaneserna. Några av dem ligger på Karpathos västkust, vid charterorten Lefkos. Här kan du gå mellan stränderna och välja just din favorit. Längs med stränderna finns en rad tavernor och restauranger att njuta av god mat vid. Trots att Lefkos är en charterort är den småskalig med låga små hotell/boenden vilket skapar en känsla av en mindre grekisk by snarare än en turistort.

Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

4. Stränderna vid Lakki

Amoopi Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Ett par andra riktigt fina stränder på Karpathos hittar du på västkusten intill vid byn Lakki. Även här finns det en del charterboenden men liksom vid Lefkos är det inte särskilt märkbart och Lakki har än så länge en skön och genuin känsla.

Pera Ammos Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Vid stränderna finns flertalet serveringar och intill vattenbrynet finns solstolar och parasoller att hyra. Amoopi Beach och Pera Ammos Beach har fin vit och mjuk sand medan Votsalakia Beach har lite grövre underlag.

Votsalakia Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Jag vandrade till Lakki ifrån Karpathos huvudort Pigadia på ungefär 75 minuter men under säsong går det lokalbussar hit.

5. Finiki

Finiki, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Finiki är en liten oas på Karpathos västkust. Här ligger ett par tavernor vid vattenbrynet och om gillar du fiskrätter ska är det här du ska njuta av det. Finiki är en liten fiskeby och på dagtid ligger fler små fiskebåtar och guppar i bukten. Fisken som fångas serveras sedan med fantastiska tillbehör på de olika tavernorna.

Taverna i Fikini, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Finiki har även en liten strand med solstolar och parasoller och sanden är riktigt fin. Finiki erbjuder alltså både lugn, bad och god mat.

Läs mer: Karpathos

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen