Grekland


Dodekaneserna

Karpathos

Du kan ta dig direkt till Karpathos med något av charterbolagen i Sverige. Väljer du att flyga reguljärt till Aten kan du få tag på prisvärda biljetter på inrikesflyget om du är ute i god tid. Färjor går från till exempel både Rhodos och Kreta om du vill öluffa dig dit men det går också färjor ett par gånger i veckan från Pireus. En nätt tur på cirka 19 timmar.

Namn på grekiska

Κάρπαθος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 6000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22450

Om Karpathos

”Det är nu ett par dagar sedan jag landade på Karpathos flygplats efter en färd som mer eller mindre påminde om en karuselltur. Ni vet en sådan där karusell med färgglada flygplan vars hävarmar åker upp och ner samtidigt som de sakta gå runt i en cirkel. Ur betraktarens ögon lite lätt trist men för det lilla barnets upplevelse en hisnande flygtur. Jag kände mig som en liten klimp på nytt kan man väl säga.

Lätt vinglig fångade jag snabbt upp min ryggsäck på det blanka bagagebandet och tog första bästa taxi till Karpathos stad, Pigadia. Utanför taxifönstret passerade den ena bukten efter den andra förbi med vatten i samma kulör som en vicks blå och ur bilstereon strömmade covers i reggaetakt på hög volym. Vid ett första intryck en total kulturkrock, efter två tvära kurvor ett antal hundra meter ovanför havet en yttring för stämning och känsla här på Karpathos. Vacation. Taxichaufförens mörka raspiga stämma ställde ingen fråga utan skorrade enbart fram ett konstaterande. Jag nickade.

Efter cirka 20 minuter i reggearus var jag framme vid boendet, Regina Studios & Hotel, som ligger en bit upp för sluttningen med utsikt över bukten, elledningar och ofärdiga hus. Rummet är en studie i lavendelblått, rosa och lila och en och annan orange-grön blomma som pryder kaklet i badrummet. De greklandsblå fönsterkarmarna visade sig vara relativt nymålade för mina fingrar antog samma nyans när jag försökte öppna skjutdörren till balkongen. Det gick inte att tvätta bort färgen utan nu går jag omkring här med två blå fingrar och känner mig lite extra grekisk.” (Markus Olsson)

Karpathos ligger, grovt sett, mellan Kreta och Rhodos och tillhör ögruppen Dodekaneserna där hon är den näst största ön med sina 325 kvadratkilometer. Drygt 6 000 bofasta njuter av denna fantastiska avlånga ö året runt samtidigt som antalet invånare stiger kraftigt under sommaren då både turister och utvandrande karpathosbor njuter av byar, stränder och naturen.

Karpathos landskap är dramatiskt med skarpt sluttande berg, skogar, byar som klättrar längs sluttningarna och stränder med både mjuk, len sand och runda klapperstenar. Kanske är det just det som lockar så många turister att återvända hit år efter år för återvändare finns det gott om. På nästan varje taverna hör du samtal från de som vänder tillbaka när vår går mot sommar. Och det är lätt att förstå. Karpathos är en otroligt vacker ö med variationsrikedom och en befolkning som är både gästvänliga och samtidigt håller på sin stolta tradition.

Flera charterarrangörer har tagit i hand med Karpathos men som öluffare finns det även gott om boenden och möjligheter att antingen fortsätt sin luffarrutt öster eller väster ut.

Mer information om Karpathos hittar du i vänstermenyn.Karta över Karpathos


Rulla till toppen