inspiration

Demetertemplet- en (1) sevärdhet på Naxos

Ibland är det så att vissa platser påverkar en lite mer än andra. Ni vet, när man får en sådan där stark känsla av tillfredsställelse och inte bara en beundran. Precis som vid Demetertemplet på Naxos.

Demetertemplet Naxos
Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

En Greklandsresa består i regel av en hel del antika lämningar med stenstoder i alla dess former som slutligen kan mätta intresset av att känna in historien. Men det finns tillfällen i denna mättnad, när man minst anar det, som hungern plötsligt kan återfinna sig. Besöket vid Demetertemplet på Naxos var just en sådan där upplevelse då begäran av historia återinfann sig och där den där sköna känslan av tillfredsställelse liksom lindade in hela upplevelsen.

Vid Demetertemplet Naxos
Vid Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Mitt ute på den öppna grässlätten ligger ruinerna av det drygt 2500 år gamla templet, vackert omgivet av svajande strån och lågt växande blommor. Strax intill höjer sig ett stort träd som skänker skugga från solens varma strålar och ger plats för eftertanke. Under antiken var Demeter gudinnan för fruktbarhet och skörd (även nämnd som jordgudinnan) med flera tempel byggda i hennes ära. Hon var därför sedd som källan till brödet och fester hölls  i hennes ära i hopp om rika skördar. Marken runt Demetertemplet på Naxos är ett bördigt område så platsen för templet är inte så förvånande.

Demetertemplet Naxos
Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Kanske var det kontrasten mot vansinnesfärden med den lilla hyrbilen genom gränderna i byn Ano Sagri som gjorde att upplevelsen i det öppna landskapet sedan blev starkare. Jag vet inte, men just den dagen, där och då, var besöket vid Demetertemplet en upplevelse utöver det vanliga. En stark känsla av lugn och välbefinnande omfamnade hela platsen och jag tror att jag hade kunnat spendera timmar bara sittandes under trädets krona.

Naxos har otroligt mycket att erbjuda och gör sig väl med bil eller vespa om det så är de fina stränderna, de antika lämningarna eller de charmiga bergsbyarna du ska besöka. Missa inte den chansen när du är på Naxos och missa inte Demetertemplet och de vackra omgivningarna runt omkring.

Vill du läsa mer om Demeter kan du göra det här: mytologi.nu (länk)

Om du är nyfiken på vad Naxos har att erbjuda i övrigt kan du läsa mer här: Naxos (länk)

Resa hit

Till Demetertemplet tar du dig med ett fordon av något slag då det ligger en bit inåt land, inte långt ifrån byarna Sangri och Ano Sagri (cirka 10 kilometer från Naxos stad) på Naxos västra sida. Om du besöker någon av byarna kan Demetertemplet utgöra ett vandringsmål ifrån någon dem.

Öppettider och inträde

Inga specifika öppettider eller något inträde.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen