Veckans strand: Ammos Beach på Koufonissi

Det är långt ifrån alla huvudbyar på de grekiska öarna som har riktigt bra stränder, men det finns förstås öar som har begåvats med mjuka, lena stränder och ett fantastiskt vatten intill de små samhällena. Ammos Beach på Koufonissi i ögruppen Kykladerna är just ett sådant exempel.

Ammos Beach på Koufonissi
Ammos Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Första gången jag besökte Koufonissi var 2012 tack vare en kaféägare på Syros som på en liten vit servett skrev ner Koufonissi som den ö i Grekland som har de bästa stränderna. Då var inte min plan att åka till denna lilla ö men i enlighet med tjusningen av att öluffa så ändrade jag min rutt enligt hans rekommendation. Och jag ångrade mig inte!

Vi var inte många som klev i land på Koufonissi den dagen men rumsuthyrare vid betongkajen var det desto fler av. Jag valde att går fram till den mest tillbakadragna av dem med en önskan att få bo i Chora (huvudbyn). Jag blev skjutsade en kort bit rakt över Ammos Beach till några hus vid strandens östra sida och fick bo i ett rum som var döpt efter en blomma. 

Koufonissi
Ammos Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Ammos Beach på Koufonissi har en mjuk vit sand med ett klart, turkosfärgat vatten som glittrar i den lilla bukten. En bit ut i vattnet ligger flera små fiskebåtar förtöjda över dagen efter morgonens tidiga fisketur.

Det finns inga solstolar eller parasoller att hyra här och det tycker jag är rätt skönt då stranden inte är särskilt stor. Du behöver ta med ditt eget pick och pack och inmuta din plats. 

Ammos beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

I och med att Ammos Beach på Koufonissi ligger i byn så har du tillgång till Choras utbud av tavernor och kaféer så det är lätt att förfriska sig när behovet uppstår. Du har även en bra blick mot hamnen och ser när färjorna kommer för att lägga till vilket gör att en längre väntan på en båt kan bli riktigt angenäm.

Efter mitt besök på Koufonissi 2012 dröjde det åtta år innan jag återvände och då bara på en dagstur från Naxos. Under åtta år hade det byggts en del nya hus men Ammos Beach hade inte förändrats ett dugg och vi spenderade några riktigt sköna timmar på stranden och med att strosa i Chora.

Läs mer: Koufonissi (länk)

Hitta till Ammos Beach på Koufonissi:

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast