2 juli 2024

Vinkokta champinjoner

Meze
Jag har vid ett tillfälle fått fördelen att njuta av vinkokta champinjoner. Det var på restaurang Alexandros i Skiathos stad där tre små smala stenlagda gator möter varandra mellan de vitrappade byggnaderna. Restaurangens bord var dukade ute på den triangelformade platsen och kala glödlampor hängde som smycken över oss. I ena hörnet satt en man med bouzouki och med en röst som fick rutorna att skallra. I det varma skenet från lamporna och till tonerna av grekiska sånger njöt vi i fulla drag av champinjoner och alla andra rätter som dukades fram på vårt lilla kvadratiska bord.

Ingredienser

500 gr färska champinjoner
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2,5 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
Färska kryddor, t.ex oregano, basilika, timjan (mängd efter smak)
Salt & peppar

Tillagning

Koka upp vinet tillsammans med tomatpurén. Låt koka i tio minuter. Skiva under tiden de rensade champinjonerna, hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Blanda ner alla övriga ingredienser och låt koka i cirka 20 minuter till.