2 juli 2024

Grönsakspaj med inspiration från Medelhavet

Huvudrätter

Ingredienser (4- 6 port)

Pajdeg



3 dl vetemjöl
125 gr kylskåpskallt smör
2 msk vatten
1 knippe färsk basilika

Fyllning



300 gr aubergine
200 gr zucchini
1 rödlök
4 potatisar (kokta)
1 vitlöksklyfta
10 körsbärstomater
10 oliver
150 gr fetaost
olivolja
salt & peppar
grekisk yoghurt till servering

Tillagning

Starta med pajdegen. Mät upp mjölet i en skål och tärna ner det kylskåpskalla smöret. Fördela smöret med fingrarna till en smulig massa. Hacka basilikan och tillsätt den och vatten. Arbeta snabbt ihop massan till en deg. Lägg degen i plastpåse och låt den vila i kylskåpet i ca 45 minuter.

Fortsätt med fyllningen. Skär aubergine, zucchini, lök och potatis i grova bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna tillsammans med den pressade vitlöken i cirka fem minuter. Salta och peppra. Låt det svalna. Smula fetaosten och blanda ner den mesta av osten i grönsaksblandningen men spar lite till garnering.

Värm ugnen till 225 grader. Kavla ut den kylskåpskalla degen till en tjocklek av 3 millimeter. Jag brukar kavla ut pajdeg mellan två bakplåtspapper så är det lättare att flytta degen till pajformen. Lägg degen i en springform (24 centimeter i diameter) och vik upp den mot kanterna. Skiva körsbärstomaterna och oliverna. Lägg i grönsaks- och fetaostblandningen, tomater och oliver i formen och vik över pajdegen som ligger mot formens kanter. Toppa med fetaost. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Servera med grekisk yoghurt.