2 juli 2024
Köttfärsfocaccia med örter och fetaost
Huvudrätter
I det här receptet kan du blanda ner de färska örter du har hemma och variera det utifrån din egen smak. Mina egenodlade örter börjar nu bli lite trötta så här på sensommaren så jag klippte av nästan all oregano, rosmarin och basilika som jag har. Hur mycket örter du vill ha i rätterna bestämmer du själv men jag tog två rejäla nävar och blandade ner två tredjedelar i köttfärsen och strödde sedan resten över tomaterna.
Ingredienser (4 port)
Köttfärsfocaccia
500 gr blandfärs
1 gul lök
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Färska örter (oregano, rosmarin, basilika, timjan)
150 gr fetaost
Ugnsgrillade tomater (4 port)
1 kilo tomater
Flingsalt
Vitpeppar
Strösocker
Färska örter (oregano, basilika)
20 oliver
Balsamicovinäger
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
Tillagning
Värm ugnen till 200 grader.Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla i tio minuter. Hacka löken och örterna. Blanda köttfärs, ströbrödsblandning, ägg, örter, salt och peppar. Tryck ut köttfärsblandningen i en ugnsfastform så att den är cirka två centimeter tjock. Tryck små förbjudningar i färsen och fyll dem med fetaostbitar.
Pressa ner en vitlöksklyfta i olivolja och ringla hälften över köttfärsen. Strö över rosmarin.
Dela tomaterna i två delar och lägg ut dem på en bakplåtsklädd plåt. Strö över en aning flingsalt, vitpeppar och socker samt rikligt med örter. Ringa över resten av olivoljan med vitlök.
Grädda båda rätterna samtidigt i ugnen i cirka 20 minuter. Köttfärsfocaccian högt upp i ugnen och tomaterna i nedre delen av ugnen. När köttfärsfocaccian är klar kan du vid behov sätta upp tomaterna högst upp i några minuter. Lägg på oliver och ringla över balsamicovinäger över tomaterna strax innan servering.