2 juli 2024

Papoutsakia- fyllda auberginer

Huvudrätter
Det här är ett recept på Papoutsakia (betyder små skor på grekiska) som det finns en rad varianter av. Grunden i Papoutsakia är att det är fyllda auberginer om det så är vegetariska, med fetaost eller annat. Vad du vill smaksätta de fyllda auberginerna med avgör du själv men jag valde en klassisk variant med en köttfärsröra och timjan. Men, varför till exempel inte göra dem vegetariska och helt enkelt ta bort köttfärsen och tillsätta soltorkade tomater och oliver istället? Prova dig fram.

Beroende på auberginernas storlek så kan det bli både köttfärsröra och béchamelsås över.

Här kan du läsa mer om Papoutsakia: Greek citytimes

Ingredienser (3 port)

3 medelstora auberginer
2 msk olivolja
Salt
Peppar
Torkad timjan

Köttfärsröra

1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk torkad timjan
0,5 tsk strösocker
0,25 tsk kanel
0,25 tsk ingefära
250 gr blandfärs
2 msk rödvinsvinäger
400 gr krossade tomater
Salt
Peppar

Bechamelsås

20 gr smör
20 gr vetemjöl
250 gr mjölk
50 gr riven gravieraost (eller annan hårdost)
2 äggulor
Salt
Peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Skölj och dela varje aubergine på längden i två delar. Lägg auberginen med skalet nedåt på en bakplåtsklädd plåt. Skär ett kryssmönster i aubergineköttet med en vass kniv utan att skära igenom skalet. Ringla över olivolja, salta, peppra och strö över torkad timjan. Gnugga försiktigt in det i varje auberginehalva. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Medan auberginen bakas i ugnen, tillaga köttfärsröran. Hacka lök, pressa vitlöksklyftan och fräs det mjukt i en stekpanna med olivolja. Tillsätt timjan, salt, peppar, kanel, ingefära och socker. Stek i ett par minuter. Tillsätt köttfärsen och stek den gyllenbrun. Tillsätt sedan vinäger och krossade tomater. Låt röran puttra i 15 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Ställ köttfärsröran åt sidan.

Ta ut de bakade auberginehalvorna och vänd dem så att skalet är nedåt. Ta en tesked och mosa aubergineköttet försiktigt utan att skada skalet. Låt aubergineköttet ligga kvar i respektive halva.

Gör bechamelsåsen. Smält smöret. Tillsätt mjölet och vispa runt så att mjölet går in i smöret. Häll i mjölken och låt såsen koka upp. När det börjar bubbla, dra åt sidan och tillsätt den rivna osten under omrörning. Vispa ner äggulorna en i taget. Smaka av med salt och peppar.

Lägg auberginehalvorna i en ugnsfast form med skalet nedåt. Fyll på med köttfärsröra och ringla över bechamelsås på varje halva. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills de har fått fin färg.