2 juli 2024

Räkor i Ouzosås

Huvudrätter
Första gången jag åt räkor i Ouzosås var så sent som i september när jag var på Kreta. På en liten restaurang med servering ända ut i det blå havet. Ljuv var smaken. Ljuv var miljön. Jag lyckades inte riktigt nå samma smak med denna sås men den blev fantastiskt god och passar klockrent till snabbstekta Vannanmeiräkor.

Ingredienser (4 port)

3 tomater (ca 350 gr)
1 gul lök (ca 130 gr)
1 vitlöksklyfta
2 dl Ouzo
2,5 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
0,5 citron (saften av)
1 tsk oregano (torkad)
100 gr fetaost
Salt & peppar
Olivolja

350-400 gr färdigkokta Vannameiräkor (ASC-märkta)

Tillagning

Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Hacka tomaterna och blanda ner dem i löken. Pressa ner en vitlöksklyfta. Låt det koka ihop i cirka fem minuter. Tillsätt Ouzon och låt det koka i cirka 15 minuter eller tills vätskan har reducerats till hälften.
Tillsätt grädde, tomatpuré, saften från citronen, oregano och låt det koka i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Smula ner fetaosten och låt såsen koka i fem minuter till. Ta av såsen från plattan och mixa såsen slät.

Stek på Vannameiräkorna lite lätt i olivolja och servera med Ouzosåsen.