2 juli 2024
Recept på kladdkaka med fetaostglasyr
Bakverk
Man ska inte underskatta fetaosten när det kommer till sötebröd. Den ger en härlig syra och konstrast mot det söta, framför allt till en sådan söt sak som en kladdkaka. I det här receptet maxar jag chokladensmaken genom att både använda kakao och en chokladkaka. Ska det vara så ska det vara. Baka, ät och njut.
Ingredienser
Kladdkaka
4 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
150 gr smör
100 gr mörk choklad 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Fetaostglasyr
150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5-1 citron (0,5 saften, 1 skal)
Hallon till garnering.
Tillagning
Värm ugnen till 150 grader.Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål. Rör samman socker och ägg i ytterligare en skål. Smält smöret och dra det av spisen. Bryt ner chokladen i smöret och rör om tills den har smält. Rör ihop äggsmeten med smör- och chokladblandning. Blanda därefter samman de torra ingredienserna med ägg- och chokladsmeten.
Smör och mjöla en form. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter. Olika ugnar beter sig olika så testa dig fram för att få en bra kladdighet i kakan. Låt kladdkakan svalna.
Gör fetaostglasyren under tiden kladdkakan svalnar. Smula ner fetaosten i florsockret och mosa ihop ingredienserna med hjälp av en gaffel. Riv ner skalet av en citron och pressa ner saften av en halv citron. Rör om. Mixa därefter smeten slät med hjälp av en stavmixer. Breda ut ett tjockt täcke av fetaostglasyren över den avsvalnade kladdkakan. Skär en stor bit och servera med några hallon.