Grekiska städer: sex (6) stycken gamla och samtidigt unga grekiska städer

För allmän information om att resa till Grekland, se:
https://travel.gov.gr/#/ och https://greecehealthfirst.gr/
Om den aktuella situationen gällande COVID-19 i Grekland, se följande karta:
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Grekiska städer

Om du planerar att besöka Grekland och grekiska städer finns det två saker som du definitivt bör ta med dig: en riktigt bra kamera för att fånga dramatiska landskap samt ett minneskort med stor kapacitet för att lagra så många foton du kan! Följ med på en vandring i några av Greklands mest charmiga städer!

Grekiska städer
Grekiska städer (Foto: GNTO Archive)

Kos

Staden Kos har gedigna, breda vägar, stora torg och flera parker med rader av träd. Den utmärkta stadsplan beror faktiskt på jordbävningen 1933 som nästan ödelades staden helt. Italienarna, som regerade på ön vid den tiden, återuppbyggde staden Kos enligt en riktigt genomtänkt stadsplan. Mångfalden när det kommer till arkitektur är imponerande med italienska byggnader i kolonialstil (kommunala informationskontoret, guvernörens palats, kulturcenter, ”Orpheas” biograf m fl.) intill småhus som är typiska för en ö, moskéer, murar byggda av riddare, moderna lägenhetskomplex och äldre, restaurerade offentliga byggnader. Kos är en av de grekiska städer som faktiskt har ett omfattande nät av cykelvägar som erbjuder en enkel åtkomst till staden från just en sadel.

Dodekaneserna, Kos. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Hippocrates’ Island (länk)

Platanos-torget (Plataner) eller Lotzia-torget, är en av Kos stads platser som lockar flest turister. Lotzia-moskén byggdes 1786 och på dess väggar kan du se integrerade bitar av forntida och medeltida monument. Hippokrates platan (träd av platansläktet), tvärs över Lotzia-moskén, är det träd den store läkaren nyttjade för dess skugga när han samlade sina lärlingar för undervisning, men även för att undersöka sina patienter. Trädet är alltså mer än 2500 år gammalt! Yttermåttet av stammen är mer än tio meter och dess enorma grenar skuggar hela torget.

Dodekaneserna, Kos, Hippocrates platan. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Stränder på Kos (länk)

Rhodos

Rhodos stad anses vara en av de finaste städerna i världen och en av de finaste grekiska städerna. Den grundades 408 f.Kr. och dess medeltida arkitektoniska drag smälter väl in i modern byggnadsstil. Rhodos stad består av den gamla befästa medeltida staden, och den moderna staden, med gamla och nyklassiska byggnader samt andra typer av nybyggda strukturer.

Dodekaneserna, Rhodos. (Foto: GNTO)

Denna historiska stad är en del av UNESCO: s världsarvslista och har byggts i en halvcirkulär form runt hamnen. Det är en av de få kvarvarande medeltida grekiska städerna som har stått emot tidens förändringar påfallande väl i all sin skönhet och prakt! Tiden verkar ha stannat på medeltiden och stadens riddarhistoria skapar en mystisk atmosfär. Kullerstensgränder och gotiska torn öppnas upp och avslöjar sina hemligheter. Besök stormästarens palats (1300-talet e.Kr.), Kastello, en av de första byggnaderna byggda av Knights Hospitaller of Rhodes, det arkeologiska museet och klocktornet. Gå förbi den välkända riddargatan som har återställts till exakta dimensioner och form som den hade under medeltiden.

Medeltidshamnen på Rhodos. (Foto: GNTO, Vergas)

Korfu

Kosmopolitiska Korfu är förmodligen en av Medelhavets mest populära destinationer. Det lockar hundratusentals turister varje år och är en outtömlig källa till kreativ inspiration. Som många grekiska städer är staden är uppdelad i gamla stan eller ’Xopoli’, mellan den gamla och nya fästningen, och tre nya förorter: Mantouki till nordväst; Saroko mellan Avrami och Sotiras kullar; och Garitsa som börjar vid Dougklas pelare vid den södra stranden.

Joniska öarna, Korfu. (Foto: GNTO, E. Fili)

Läs mer: Korfu- där både venetianer, fransmän och britter har bott (länk)

Den historiska stadskärnan ligger i den gamla delen av staden där de befästa murarna hindrade staden från att växa. Det ledde till en samlad arkitektonisk stil med höga flervåningshus och smala kullerstensgator (kantounia) där tvätt än idag hängs ut från byggnader över gränder och små torg. Det är Greklands största bevarade medeltida stad och en av de vackraste städerna i Medelhavet. Från och med 2007 har den historiska stadskärnan funnits med på listan över UNESCO: s världsarv.

Joniska öarna, Korfu, Old town. (Foto: GNTO, M. Mitzithropoulos)

Zakynthos

Det venetianska inflytandet på arkitekturen har satt sin prägel på Zakynthos trots skadorna på grund av antalet jordbävningar i området. Efter den kraftiga jordbävningen 1953 och den efterföljande branden, brann ett antal historiska byggnader och kyrkor ner till grunden. Följaktligen begravdes därmed betydande skatter som dessa byggnader inhyste i askan.

Panoramautsikt över Zakynthos stad. (Foto: GNTO)

Läs mer: Utforska Zakynthos dolda charm (länk)

Staden Zakynthos byggdes om enligt en stadsplan med strikta anti-seismiska regler men som till stor del höll fast vid stadens tidigare karaktär. 

På Zakynthos gäller även skyddslagar för den oäkta karettsköldpaddan (Caretta – Caretta) och munksälen (Monachus – Monachus).

Joniska öarna, Zakynthos. (Foto: GNTO)

Heraklion (Kreta)

Kreta är Greklands största ö och en underbar plats där besökare kan njuta av sin resa på alla de sätt som man kan föreställa sig. Heraklion är den största staden på Kreta och har en av Greklands största stadskärnor vars utveckling började i kölvattnet av 800-talet e.Kr. (i antiken var Knossos öns viktigaste centrum, följt av Gortyn). Under senare tid kom Heraklion under arabiskt, venetianskt och osmanskt styre. Under de olympiska spelen 2004 var staden Heraklion en av platserna för den olympiska fotbollsturneringen.

Kreta, Heraklion, Knossos. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer: Knossosden minoiska civilisationens främsta centrum (länk)

I den gamla (venetianska) hamnen, bredvid de moderna anläggningarna, kan man se de välvda varven där fartyg brukade byggas medan den västra sidan domineras av fästningen Koule (1500-talet).

Kreta, Heraklion. Venetianska hamnen. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer: Fakta om Heraklion (länk)

Chania

En av alla grekiska städer är Chania som är regionshuvudstad och en av de vackraste städerna på Kreta och i hela Grekland. De venetianska fästningarna och de magnifika neoklassiska hemmen skapar en unik miljö. I hamnen hittar du stadens största attraktioner som Maritime Museum och den turkiska moskén, den äldsta osmanska byggnaden på ön.

Kreta, Chania. (Foto: GNTO)

Gamla stan i Chania är en fascinerande kombination av venetiansk och osmansk arkitektur. Det är välkänt, charmigt och ofta fotograferat med en atmosfär som påminner om förflutna epoker. Promenera i de smala gränderna och på gatorna, stanna till och ta en kopp kaffe, snacks eller en måltid i de traditionella kaféerna och tavernorna där den gamla tidens magiska patina är påtaglig.

Kreta, Chania. (Foto GNTO)

Läs mer: Mer om Kreta (länk)

Läs mer: Greklands geoparker (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast