inspiration

Greklands geoparker

För allmän information om att resa till Grekland, se:
https://travel.gov.gr/#/ och https://greecehealthfirst.gr/
Om den aktuella situationen gällande COVID-19 i Grekland, se följande karta:
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Var du än befinner dig i Grekland så finns det flera miljoner år gamla naturfenomen att imponeras av. Dessa områden har en rik geologisk historia där naturkrafter har skapat både vackra och konstnärliga vyer som bland annat finns i olika geoparker.

Kreta, Sitia, Vai Beach.
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Naturens under

Naturen och vyerna i Grekland skiljer sig påtagligt beroende på var du befinner dig i landet. Miljoner år av evolution har skapat fantastiska naturfenomen. Det finns gott om både urskog, höga berg, bergspass, sjöar, floder, laguner och nationalparker runt om i hela Grekland. Det är lätt att förstå att upptäcktsresande och naturälskare hittar hit tack vare de imponerande bergen, ravinerna, grottorna, dalarna och bergsplatåerna. Ett exempel på en fantastisk natur är den ovanliga cederträdsskogen på Kreta.

Kreta, Samaria. (Foto: GNTO, Archive)

Sitia Geopark

Sitia geopark på östra Kreta är sedan flera år tillbaka med i den internationella organisationen för geoparker GGN (Global Geoparks Network). Anledningen är att området Sitia har fossiler av däggdjur från den senare delen av den kvartära perioden, omkring 2,6 miljoner till 11 700 år sedan. Bland annat har man hittat en elefantliknande fossil (deinotherium giganteum) samt flera omfattande grottsystem som är unika för just Kreta. Karaktäristiskt för området är även all kalksten och man har hittat över 170 grottor med kalksten i området.

Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO/ Y.Soulas)
Vai Beach en del av Sitia Geopark
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO/ Y.Soulas)

Sitia Geopark sträcker sig från östra Kreta och inkluderar områdena Sitia, Itanou and Lefkis. Några av de mest kända områdena i parken är Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou and Karydiou. Att parken sedan några år tillbaka är en del av den internationella organisationen för geoparker förväntas leda till att förbättra Sitias miljö, turism, lokala ekonomi samt att främja det rika kulturarv som finns här.

Här hittar du detaljerad information om Sitia Geopark:  www.sitia-geopark.gr (länk)

Mt. Psiloreitis Natural Park – en orörd skönhet

På Kreta ligge räven Mt. Psiloreitis Natural Park som har ett underbart landskap med både raviner, grottor, täta skogar och fantastiska vandringsleder. Den biologiska mångfalden med sin unika flora och fauna gör området till ett slags naturhistoriskt museum utomhus. 

Stigarna uppe i bergen är perfekta för vandringsturer. Mygialeden, leden från Doxaro till Ptyches Vossakou och leden nedför Platania Gorge är både skyltade väl och är bra underhållna. Ett perfekt område om du vill komma ifrån storstadens höga puls för en stund!

Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO/ Y.Soulas)
Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO/ Y.Soulas)

Förstenade skogen på Lesbos – där tiden står stilla

Skogen “Petrified forest of Lesvos” formades för omkring 20 miljoner år sedan under Miocenperioden. Det unika området uppstod på grund av en intensiv vulkanisk aktivitet i den Egeiska regionen. Skogen utsågs till ett naturminne 1985 och till en europeisk geopark mellan åren 2011-2014.

Det vackra i den förstenade skogen är svårt att förklara. Skogen ligger på den västra sidan av Lesbos, där de förstenade trädstammarna reser sig i ett 150 kvadratkilometer stort område, omgivet av byarna Sigri, Eresos och Antissa. 

I byn Sigri, i mitten av skogen, öppnade 1994 ett naturhistoriskt museum. Syftet med museet är att skydda skogen och visa upp regionens geologiska rikedom.

Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)
Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)

Upptäck The National History Museum of the Lesvos Petrifeld Forest: www.lesvosmuseum.gr (länk)

Vikos- Aoos National Park – på jakt efter förhistorien 

Vikos- Aoos nationalpark ligger i Zagoriregionen i området Epirus, norr om provinshuvudstaden Ioannina. Där har man hittat spår av mänskliga bosättningar från 40 000 f.Kr. i kraterna och grottorna i Vikos nationalpark. Områdets geologiska formation skapades av vatten som bildade ett landskap som är otroligt vackert. Parken kallas även  ”Towering Peak Park” tack vare bergen som reser just här. 

Det är en av de mest imponerande geologiska formationerna i Grekland. Totalt finns det fem grottor där den djupaste är Provatina som når 407 meter ner i marken. Det är faktiskt den näst djupaste grottan i världen! 

Området är välbesökt och lockar till sig turister över hela året. Utöver grottorna finns flera fantastiska vandringsleder och olika aktiviteter att prova på som bergsklättring och bad.

Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, A. Bonetti)
Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen