inspiration

5 stränder på Rhodos

Alltså dessa stränder på Rhodos! Sandstränder, klapperstensstränder och klippbad. Stränderna på Rhodos är variationsrika och jag skulle nog säga att det finns något för alla. Hyr ett fordon och ta dig till de olika stränderna längs kusten för att hitta just din favorit.

Under de senaste åren har inte mina Greklandsresor varit riktigt så som de brukar vara men trots pandemin har jag rest varje år. Det har blivit kortare resor och just då när läget har varit som bäst. Förra året blev det fyra dagar på Rhodos, en ö som jag sparat länge på och inte riktigt prioriterat när jag har planerat mina resor. Så här i efterhand kan jag motvilligt erkänna att det berodde på mina fördomar om hennes status som chartermecka. Nåja, jag blev kraftigt motbevisad i mina vanföreställningar.

Läs mer: mittgrekland.se’s information om Rhodos (länk)

Stränder på Rhodos

Rhodos har galet mycket att erbjuda och jag hann givetvis bara uppleva en bråkdel under min korta tid där. Detsamma gäller när det kommer till stränder på Rhodos. Under en dag hyrde vi en liten rosa Fiat 500 C cab och for runt hela ön på den kustväg som omger Rhodos. På valda platser stannade vi och insöp fantastiska miljöer tillika stränder. 

Här är fem stränder på Rhodos som jag besökte under den rundturen.

Anthony Quinn Bay
Stränder på Rhodos Anthony Quinn Bay Rhodos
Anthony Quinn Bay, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

En av de mest omtalade stränderna bland Rhodos stränder är Anthony Quinn Bay som ligger cirka 20 kilometer söder om Rhodos stad. Stranden har fått sitt namn efter att filmen The Guns of Navarone spelades in här och lokalbefolkningen bestämde sig för att döpa stranden efter filmens huvudaktör, Anthony Quinn.

Stranden är ganska liten och består av sand, klappersten och klippor. Ovanför stranden finns en rätt stor parkering, en taverna samt toaletter. Eftersom stranden är så pass populär bör du vara här rätt tidigt på dagen om du ska få en plats att njuta på.

Anthony Quinn Bay är inte bara mest omtalad utan är alltså även sjudundrande välbesökt. Personligen gör det mig ingenting för miljön i bukten är något som tilltalar mig enormt. De olika platåerna, klipporna och de små strandremsorna skapar liksom små rum att tillbringa sin dag i.

Elli Beach
Elli Beach Rhodos
Elli Beach, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

En annan av Rhodos stränder är Elli Beach alldeles intill Rhodos stad. En strand som du enkelt kan gå till från citykärnan. Stranden är fullt ut organiserad med en rad hotell i närheten och jag tycker att det är en schysst strand att nyttja om du bor i Rhodos stad. Elli beach består av en blandning av småsten- och sand. 

Elli Beach övergår så småningom till Windy Beach  och underlaget består allt mer av klappersten.

Fourni Beach
Fourni Beach Rhodos
Fourni Beach, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Fourni Beach ligger cirka 80 kilometer sydväst om Rhodos stad nedanför en riktigt slingrig och emellanåt smal väg längs hela berget. Under de få dagar jag var på Rhodos så blev denna stranden min favoritstrand och den något traumatiska nedfarten var helt klart värd det.

Vid Fourni Beach finns bara ett fåtal solstolar till de som föredrar ett sådant liggunderlag. En food truck förser gästerna med dryck och mat och har en förvånansvärd stor variation i utbudet. 

Det är en skön och avslappnad känsla vid Fourni Beach, nästan lite bohemisk. Sanden är förhållandevis finkornig och jag saknade inte badskor här.

Ladiko Beach
Ladiko Beach Rhodos
Ladiko Beach, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Ladiko Beach är en liten strand cirka 20 kilometer söder om Rhodos stad, alldeles intill Anthony Quinn Bay och Faliraki. Stranden består av fin sand och olika stenformationer. Precis ovanför stranden ligger en taverna samt några duschar att skölja bort saltvattnet under.

Även Ladiko Beach kan snabbt bli full under högsäsong så passa på att åka hit tidigt för att göra anspråk på en plats. Solstolar och parasoller finns att hyra.

Prassonissi Beach
Prassonissi Beach Rhodos
Prassonissi Beach, Rhodos. (Foto: Markus Olsson)

Prassonissi Beach ligger på Rhodos sydspets, cirka 85 kilometer från Rhodos stad och är ett riktigt mecka för surfare och kitesurfare. Det blåser en hel del här med andra ord. Stranden är riktigt stor och på en del av stranden finns solstolar och parasoller att hyra, i övrigt breder sanden ut sig vitt och brett. Om inte annat är det ett fängslande skådespel att betrakta kitesurfare och vindsurfare i deras samspel med vind och vatten.

Intill Prassonissi Beach finns två tavernor som slåss om kunderna. Det lär du märka när du passerar dem. En enorm parkering skapar obefintligt parkeringskaos vilket annars är lätt hänt vid många andra stränder på Rhodos.

Hitta till stränder på Rhodos:

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen