inspiration

5 stränder på Agistri- bara en timme bort från Pireus (Aten)

Agistri, Angistri eller Agkistri. Kär ö har många namn eller hur är det nu ordspråket lyder? Kär har i alla fall ön blivit mig. Och kär har även alla stränder på Agistri blivit mig.

Det kanske beror på att jag inte hade några förväntningar när jag bestämde mig för att avsluta resan på en av öarna närmast Aten? Kanske är det så att jag med åren allt mer uppskattar kontrasterna mot Kykladernas drömvita bebyggelse med kalufser av prunkande bougainvillea? 

Jag kan inte riktigt sätta mitt krokiga finger på vad det är men jag trivs i alla fall lika bra här som den ofriterade sardellen i vattnet runt Agistri.

Jag uppskattar även stränderna vid Atens Riviera och kan njuta fullt ut av att ta spårvagnen ner till dem men det är samtidigt något speciellt att ta båten ut till en ö också. Till Agistri kan du åka över dagen som en del i en semester i Aten men jag förespråkar absolut att lägga några nätter på denna lilla gröna ö och det fantastiska vatten som omringar henne.

Här är fem stränder på Agistri som du kan besöka när besöker henne.

Stränder på Agistri

Dragonera
Dragonera, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Dragonera ligger cirka tre kilometer väster om Megalochori och är lätt att nå då den ligger strax nedanför vägen. Det finns ett antal solstolar och parasoller på stranden som i huvudsak består av klappersten med klart och fint vatten. 

En kantina intill strandkanten erbjuder lättare mat och dryck och under säsong finns det även vattensporter att prova på.

Halikada
Halikada, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Halikada är Agistris officiella nudiststrand och ligger sydost om Skala. Om du följer vägen längs kusten österut i Skala så övergår den till slut i en stig. Följ stigen i cirka 15- 20 minuter tills du kommer fram till stranden. Det krävs lite klättring ner till stranden och det är inte någon direkt enkel väg ner men väl värt mödan.

Stranden består av klappersten och är oorganiserad men det blågröna vattnet är helt magiskt och är kanske det finaste vattnet runt Agistri?

Mariza
Mariza Agistri Stränder på Agistri
Mariza, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Om du föredrar att bada från klippor är Mariza “stranden” för dig. Strax söder om Limenaria (cirka 200 meter) ligger klippbadet Mariza som du når via en gångväg ifrån byn. Vattnet är alldeles klart och klipporna gör att du kan dyka direkt i det stora blå.

Megalochori
Megalochori Agistri
Strandremsa vid Megalochori, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Strandremsan mellan Megalochori och Skala kantas av flera organiserade små stränder, allt från sandstränder till klapperstensstränder. Längs vägen ligger flera tavernor och barer som sköter serveringen nere vid stränderna och det är lätt att tillbringa en dag i solstolen med det klara vattnet att bada i.

Det är oftast här jag brukar hänga när jag är på Agistri och det är helt enkelt för att jag föredrar att bo i avskalade Megalochori.

Skala
Skala Agistri
Skala, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Agistris största sandstrand ligger i bukten vid Skala och är också helt klart öns populäraste strand. Framför allt på helgerna. Större delen av stranden är organiserad men det finns även möjlighet att lägga ut sin egen handduk i den gyllene sanden. Stranden är den grundaste på Agistri och passar barnfamiljer bra. För den som vill prova på olika vattensporter så finns det flera olika sådana att testa.

Mitt på stranden går en betongpir där många barn hoppar i vattnet. Från stranden har du även en bra blick mot hamnen och du kan ha koll på när båten kommer in.

Om du går längs vägen österut i Skala så finns det flera små oorganiserade badvikar bestående av sand och stenar.

Hitta till stränder på Agistri:

Läs mer: Nyfiken på mer än stränder på Agistri? Här hittar du mittgrekland.se’s information om Agistri (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen