Grekland


Saroniska öarna

Agistri

Agistri når du enkelt med snabbåtar, Flying Dolphins, från Pireus till Megalochori på 55 minuter med ett stopp på Egina längs vägen. Båtarna går flera gånger om dagen. Föredrar du en mer långsam färja går även en sådan via Egina och färjan lägger till i Skala på Agistri. Agistri Express heter Agistris egna båt som trafikerar Agistri-Egina flera gånger om dagen. Det är enkelt att göra en dagstur till den ena eller andra ön beroende på var du bor under din semester.

Namn på grekiska

Αγκίστρι

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 1000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22970

Om Agistri

”Agistri, Angistri eller Agkistri. Kär ö har många namn eller hur är det nu ordspråket lyder? Kär har i alla fall ön blivit mig. Kanske beror det på att jag inte hade några förväntningar när jag bestämde mig för att avsluta resan på en av öarna närmast Aten? Kanske är det så att jag med åren allt mer uppskattar kontrasterna mot Kykladernas drömvita bebyggelse med kalufser av prunkande bougainvillea? Jag kan inte riktigt sätta mitt krokiga finger på det men jag trivs i alla fall lika bra som den ofriterade sardellen här i vattnet runt Agistri.

Jag trivs med den opolerade ytan i Megalochori, jag trivs med den ordnade miljön i Skala och jag trivs med de mustigt gröna pinjeskogarna som skyddar den oländiga terrängen. Jag trivs med det fantastiskt turkosfärgade havet, jag trivs med de nickande grå pantrarna som kvällstid vilar sina kroppar i den ljumma luften och jag trivs med de vänliga klapparna från omtänksamma öbor. Jag trivs med den gyllene solen som sakta går ner bakom bergen på fastlandet, jag trivs med de lugna vardagskvällarna i juni och jag trivs med skådespelet utsikten erbjuder.” (Markus Olsson)

Agistri är inte mer än 14 kvadratkilometer stor och ligger bara 55 minuter bort från myllret och dieselångorna i Pireus. Drygt 1000 personer huserar här året runt medan flyende Atenbor berusar Agistri under veckosluten och fyller ön med betydligt fler. Särskilt många öluffande skandinaver hittar inte hit men en och annan engelsman trivs lika bra som jag på Agistri.

De två större byarna på Agistri är Megalochori (även kallad Milos) och Skala och de två minde byarna är Metochi och Limenaria. Megalochori är Agistris administrativa centrum och det är här snabbåtarna från Pireus lägger till. Skala är den ort som lockar flest turister och är också uppbyggd utifrån det. I Skala lägger den mer långsamma färjan till. Agistri har även en egen båt som går mellan Egina och Agistri, Agistri Express, flera gånger om dagen.

Öns enda bankomat (2018) hittar du i Skala som ligger en kilometer öster om Megalochori. Det är lätt, och många, som går mellan byarna på gångvägen som löper längs med havet. Eftersom Agistri är så pass liten är det lätt att vandra till de olika byarna eller hyra en cykel. Lokalbuss finns också.

Mer information om Agistri hittar du i vänstermenyn.Karta över Agistri


Rulla till toppen