Vin från Grekland: Amalia Brut, en mousserande pärla
Vin ifrån Grekland: Amalia Brut, en mousserande pärla
- Detaljer
- Kategori: Dryck
- Skapad lördag, 12 september 2015 17:53
- Träffar: 10439
Grekland har ett ganska lågmält rykte som vinland men det finns gott om goda viner och i det här fallet även av bubblande karaktär. Grekland är ett av de äldsta ”vinländerna” i Europa men någonstans längs vägen tappade Grekland mark och andra länders vinproduktion tog över. Det är först under de senaste årtiondena som Greklands anseende som vinland har börjat återuppstå. Det beror i mångt och mycket på de nyetablerade mindre vinproducenterna och den nya generationen av välutbildade vinmakare som brinner för att återskapa den forna äran.
En stor del av Greklands vinproduktion finns i Peloponnesos med produktion av både röda och vita viner medan regionerna norr om halvön i större utsträckning enbart producerar vita viner och framför allt Retsina. Ute på öarna produceras det förstås också viner som till exempel på Santorini där både torra och söta vita viner av assyrtikodruvan produceras. Den ö som har störst vinproduktion är Kreta vars vinkooperativ och enskilda tillverkare producerar 20 % av Greklands totala produktion.
Amilia Brut. (Foto: Markus Olsson)
Ett mousserande vin som jag har fastnat för är den prisvärda Amalia Brut som tillverkas på en privat vingård i Perpatiara, Peloponnesos. Amalia Brut har en lätt, gul- grön färg med fina, varaktiga bubblor med en karaktär av rosor, brioche och honung, därtill en uppfriskande syra som skapar en fin balans mellan smakerna.
Amalia Brut (72863) är beställningsvara på Systembolaget och kommer hem inom loppet av några dagar.
Pris: 149:-
Mängd: 750 ml
Alkoholhalt: 12 %
Läs även andra bloggares åsikter om Grekland, grekisk, vin, Medelhavet, mousserande.