inspiration

Veckans strand: Vai Beach på Kreta

Okej, Vai Beach på östra Kreta kan ses som exploaterad och proppfull med turister, men kan också ses som ensam i sitt slag. Ensam i den aspekten att den ligger i anslutning till en palmskog som bildar ett slags ryggstöd till den vita, mjuka sandstranden.

Vai Beach Kreta
Vai Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palmskogen som växer vid Vai Beach är unik utifrån att det är den största palmskogen i Europa av sorten Phoenix theophrasti och består av cirka 5000 palmträd. Det finns även några mindre ansamlingar av dessa palmer i Turkiet, Egypten och på andra ställen på Kreta men dessa är inte i närheten av denna storlek. Palmträden blir mellan 12-13 meter höga och skapar en alldeles unik miljö i Vai.

Vai Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson

Intill Vai Beach finns både kafé och en taverna som också ansvarar för solstolar och parasoller. Och ja, det är klart att mängder av besökare hopar sig här under högsäsong och om du inte uppskattar en bibba turister så passa på att besöka Vai Beach när säsongen inte står som högst.

Psili Ammos, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Om du tillhör skaran som gärna badar utan mundering så brukar den falangen dra sig upp över krönet intill Vai Beach och ner till sanddynerna vid Psili Ammos som du når genom att ta trapporna som löper söder om Vai Beach. Sanddynerna är skapade genom vindens kraft och sandbäddarna sträcker sig över hela strandens kustzon.

Intill parkeringen vid Vai Beach brukar ett par äldre herrar passa på att saluföra lokala råvaror som melon, honung, kryddor, oliver, olivolja, örter etc.

Fruktförsäljning vid Vai Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson

När smakar en vattenmelon som bäst? Jo, varje gång du äter den i Grekland.

Läs mer: Kreta

Hitta till Vai Beach på Kreta:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen