Vad tycker du om grekiska viner?

Vad tycker du om grekiska viner?

  • Skriv ut

Vissa rynkar på näsan, andra ler medan några ställer sig frågande. Jag tillhör de som ler, de som vet att Grekland har en spännande vintillverkning och där nya vingårdar och nya generationer av vintillverkare växer fram. Det är orättvis att bedöma grekiska viner efter en billig Retsina på charterresan eller som enda möjlighet till inköp på Systembolagets hyllor. Det finns SÅ mycket mer och nu har förenade krafter landat i en gemensam agenda att lyfta viner från fastlandet.

Fruit-Agriculture-Wine-Planting-Grape-Purple-1133201
(Foto: Max Pixel)

Attica-Wine and Food Experience är en samling vinmakare, aktörer inom turismbranschen och gastronomiska proffs som har gått samman för att marknadsföra viner från Attika-området (grovt uttryckt är Attika den delen av fastlandet som inhyser Aten) i Grekland. Med enade krafter ska de förbättra ryktet och presentera nya smaker när det kommer till grekiska viner från vingårdar i Attika. Traditionella framställningsmetoder i kombination med moderna recept ska bana ny väg för områdets ädla dryck. Vad denna kraftansamling kommer att leda fram tills er jag med spänning fram emot.

Grundana av Attica-Wine and Food Experience är:

Vassilios Allagiannis av ”Allagiannis Winery” i Markopoulo, George Vassiliou från Vassiliou Estate i Koropi, Andreas Gikas från ”Gikas Winery” i Spata, Sotirios Ginis från ”Aoton Domaine” i Peania, Vassilios Kaniaris från ”Chateau Kaniaris” på Megara, Stavros Koulocheris från ”Evinos Domaine” i Spata, Konstantinos Lazaridis från ”Oenotria Land” i Kapandriti, Maria Maltezou från ”Strofilia” i Anavyssos, Vassilios Nikolou från Nikolou Winery, i Koropi, Vassilios Panagiotou från Markopoulo, Serpieris från ”Chateau Serpieris” i Aten och Assimina Fragou från ”Fragou Domaine” baserat i Spata.

Deltagare från andra branscher är Maria Alfragi från ”Signature Travel”, Dimitris Alexiou från ”Gastronomads”, Elena Agyridi från ”Hellenic Traveling”, Fotini Gavalou från ”View Studio”, Ignatios Kontos från restaurang ”Kazba”, Katerina Nikolou från ”Intelligent Collaborations”, Timos Petridis från ”Timos Petridis´ Gastronomy and Culture Team ”, Christos Fotiadis från ”Lazaridis Domaine”, Yiannis Tsakalos från ”Electra Hotels & Resorts” och George Pittas från ”Greek Gastronomy Guide”.

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast