inspiration

Tre dygn i Aten- dygn 3

Jag vaknar tidigt men tvingar mig själv att upprätthålla det horisontella läget. Jag har semester och har ingen tid att passa. I korridoren utanför hör jag hur övriga hotellgäster obekymrat smäller igen sina dörrar för att möta den arga frukosttanten två trappor ner. Jag hör hur trafiken utanför fönstret blir alltmer intensiv och jag hasar mig upp för att möta mitt öde med hon som kan stycka en hel gris på bara ett bröd.

Pagrati Aten
Marknad i Pagrati, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Frukosten avlöper utan incidenter och jag snörar på mig skorna och beger mig till Pagrati som i en artikel jag nyligen har läst anses vara ett av de coolaste kvarteren i Europa. Någon extraordinär coolhet upptäcker jag inte men jag får se nya områden och den veckovisa marknaden med grönsaker som bara den får mig att vilja flytta hit.

Jag anammar min nya devis att ta det lugnt och landar till slut på ett café i Plaka där jag sitter länge och njuter av dryck och tilltugg. Jag passar på att skriva några rader och fasar över hur det tyska paret låter sin klent konstruerade barnvagn stå parkerad i 25 graders lutning medan de fikar. Den marmorbelagda gatan lutar så kraftigt att de flesta som utmanar ödet att gå nedför slinter och hasar en bit innan de återfår fotfästet. Den lilla knodden i liggvagnen glider ideligen mot vagnens framkant och bildar ett litet knytte som föräldrarna oupphörligen måste reda ut.

Med solen i ryggen och vyn över Aten framför mig beslutar jag mig att byta lokalitet för att få njuta av solen mot bringan istället. Jag tar mig ner mot Monastiraki och tar trapporna upp till takbaren 360. Jag vill inte åka hiss med damen i militärgrönt, tyngd under sin överfulla ryggsäck. Hennes blick lovar en konflikt om jag försöker att vinscha upp oss tillsammans.

Solen värmer skönt uppe på taket och i högtalarna spelas samma slinga på repeat. Det är lagom mycket folk och återigen anammar jag min ny devis att inte skynda vidare. Framför mig tornar Akropolis upp sig och det är svårt att känna att jag skulle vilja vara någon annanstans nu. Känslan av att äntligen ha landat i Aten infinner sig. Jag sitter en bra stund vid det kaklade, barliknande bordet och låter solen värma medan jag lyssnar på de grekiska konversationerna runt omkring mig. Jag förstår inte men jag lyssnar för språket fascinerar mig.

Jag mellanlandar på hotellet en stund och slumrar till på det vita lakanet ackompanjerad av trafikljuden från gatan Athinas som smyger sig in genom glasrutorna.

Psiri Aten
MS Roofgarden i Psiri, Aten. (Foto: markus Olsson)

Stärkt att några minuters sömn tar jag min dator och går in i mitt favoritområde Psiri och sätter mig på Liosporos Jazz Café-Bar för att skriva några rader om min resa. Musiken lindar in upplevelsen på ett behagligt sätt och den sorglösa inredningen ger mig energi. Här skulle jag kunna sitta hur länge som helst men hemresan knackar mig på höger axel för redan imorgon är det dags att återvända hem.

Liosporos Jazz Café-Bar
Liosporos Jazz Café-Bar i Psiri, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Kvällen middag var planerad att vinna nya marker men istället styr jag stegen mot Gyristroula, det gyros-ställe som vi under alla år har kallat “billighetsstället”. Jag upptäcker att det inte längre är billigare än något annat ställe men gyrosen, serverad på en röd plåtbricka, är lika god som den alltid har varit. Jag har nog aldrig ätit så många gyros under en och samma resa och ändå kan jag tänka mig att äta fler.

Jag går sakta tillbaka till hotellet i den svala kvällsluften och sicksackar mellan horder av människor. Jag känner mig lite slokörad att jag redan måste återvända norröver när allt jag vill är att vara här. Jag lägger extra energi på att ta in syn- och doftintryck att minnas i vinter.

Imorgon är det riktning flygplatsen efter frukost som gäller och från den ena dagen till den andra så kommer jag snart vara tillbaka på Arlanda igen. Att resa till Aten i oktober är verkligen en tid jag jag uppskattar staden som allra mest med sköna dagstemperaturer och svala kvällar.

A note to my future me: Stanna alltid längre i Aten!

Dagens utgifter:

143:- för en frappe, en öl och en ostpaj
204:- för en öl och drink
44:- för en öl på Liosporos Jazz Café-Bar
143:- för en gyrostallrik och en stor öl
400 :- för tredje natten på hotellet

Totalt: 934:-

Morgondagens utgifter:

100:- för metro Atens centrum- flygplatsen
120:- för lunch på flygplatsen
1100:- för flygbiljett Aten- Stockholm
219:- för flygbuss Arlanda-Västerås

Totalt: 1539:-

Hela resans utgifter:

Totalt: 5557:-

Läs mer: Weekend i Aten- förslag på sevärdheter, utflykter och uteställen (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen