inspiration

3 dygn i Aten

Aten- dygn 1

Trots att jag otaliga gånger har lovat mig själv att inte resa i arla morgonstund sitter jag nu här tidigt, jättetidigt, verkligen jättetidigt, på Arlanda för att bege mig ner till Aten. Jag vet inte vad som är natt eller dag, om jag sover eller är vaken. Jag stukade fingret i duschen när jag under dygnets mörkaste timme ålade mig in i den av tiden slitna duschkabinen för att vrida på en av alla fem rattar som styr vattentillförseln. Jag mår illa och kan inte ens låta strupen svalkas av den “obligatoriska”.

Jag försöker starta med en brun smörgås med åtta skivor ost dekorerad med gårdagens redan övermogna paprika. Det gick bara att köpa en balja kaffe och innan jag ens har hunnit smaka på kaffet söker ögonen efter närmaste möjlighet att tömma blåsan.

Klockan 06.25 ska det av Norweigan okända inhyrda spanska planet ta mig mot sydligare breddgrader. Jag har priority boarding trots att jag inte har gjort ett aktivt val för detta. Det visar sig att de flesta verkar ha gjort detta inaktiva val för kaos bryter ut när alla som känner sig privilegierade ska genom gaten.

Det av Norweigan inhyrda okända spanska planet har en innertemperatur på cirka åtta grader Celcius. Jag sätter mig på mitt säte och tittar ut genom flygplansfönstret ut över vingen. Ser den inte ut att vara lagad med silvertejp? Klockan börjar närma sig 07.00 och vi har inte lyft. jag fryser men tänker att jag ändå borde få ett längre hållbarhetsdatum i detta gradantal. Runt omkring mig pratas det grekiska i en vidunderlig fart. Jag får liksom en skön Greklandskänsla här på Arlanda i ett av Norwegian inhyrt okänt spanskt, iskallt plan lagat med silvertejp.

Någon tar plötsligt tillfället i akt och spelar aggressiv gangster rap via högtalaren på sin mobiltelefon och de grekiska rösterna tystnar. Mitt i den stridslystna luftuppstötningen sprakar flyplanets högtalare loss och på engelsk-spanska fräser en grov röst ut att det bara finns en landningsbana öppen i Aten och vi krigar om att få en slot-tid.

En timme efter ordinarie avgångstid lyfter kylskåpet och det känns som om att jag kan greppa efter resans första gyroslunch vid foten av Akropolis. Säg den gyros-lycka som varar för evigt. Under oss ligger Stockholms skärgård som ett ofärdigt pussel och vi cirkulerar runt som om vi vore en utsänd kylanläggning, inte för hushållsbruk utan för ett illasinnat syfte.
Klockan har blivit 08.15 och jag har sedan en tid tillbaka luskat ut hur jag ska få ihop pusslet under oss. Högtalarna fräser igen. Autopiloten går inte att aktivera och vi måste återvända till Arlanda.

Vi slussas i två bussar tillbaka till gate där vi ska få mer information. Vi får dock inte mer informaton men kl. 09.30 kommer ett sms från Norweigan att ny avgångstid är klockan 10.00. Klockan 10.15 skymtar varken personal, det ihoptejpade planet eller ny information till. Jag stryker gyrosen ur min lunchmeny. Jag bokar av flighten och bokar in mig på Ageans flight klockan 13.00 istället i min överdrivna panik att få komma ner till Aten.

Tiden till nästa flight spenderar jag i en bar. En man i militärgröna, pösiga byxor går oväntat ner i spagat och stretchar överkroppen åt alla väderstreck. Jag sitter ihopsjunken på en barstol och stretchar överkroppen till formen av en ostkrok. Planet lyfter med 15 minuters försening.

Psiri Aten
Gata i Psiri, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Mörkret har precis börjat falla i Greklands huvudstad. Lamporna tänds, varelser rör sig vant på de stenlagda gatorna. Mitt väsen styr rakt mot Thanasis för en öl och en sju timmars försenad gyros. Jag blir placerad bredvid en man i åttioårsåldern klädd i beiget från topp till tå.Han vill diskutera. Det vill inte jag. Han berättar med självförtroende att namnet IKEA är taget utifrån det grekiska ordet för att bo. Han förklarar ingående hur varje bokstav egentligen formar ett grekiskt ord som låter precis som IKEA. There you go! IKEA is ancient greek. Hm…

Till slut byter hans dikussioninstresse riktning och bordet på hans vänstra sida blir involverade i Ukrainas vara eller icke vara. Jag äter upp, beställer en öl till, betraktar folkvimlet. Att det är senare delen av oktober märks inte utifrån antalet turister som sicksackar mellan uteserveringarna. Kvällen är sval och storstadens invånare drunknar i dunjackor och sjalar. Jag håller mig flytande med enbart jeans och t-shirt.

Aten
Solnedgång över takåsarna i Aten. (Foto: Markus Olsson)

Min kropp meddelar via en svajig kommunikationslinje att det borde vara natt nu och jag släntrar tillbaka till hotellet som jag har bott på oräkneliga gånger. Det är dags att sova och ladda för morgondagens dagstur till Egina.

A note to my future me: Res aldrig mer under dygnets tidigaste timmar!

Dagens utgifter:

219:- för flygbuss mellan Västerås- Arlanda
1100:- för flygbiljett Stockholm- Aten
78:-för en trött smörgås och en balja kaffe
292:- för en ofiltrerad öl, ett glas bubbel och nötter
100:- för en metrobiljett från Atens flygplats till centrum
80:- för två öl och en gyros
44:- för extra vätskepåfyllnad
Totalt: 1913:-

Läs mer: Weekend i Aten- tips på sevärdheter, utflykter och uteställen (länk)

Läs mer: Aktuella inreseregler till Grekland (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen