inspiration

Tillbaka i Aten

Jag sitter just nu i hotellets uppehållsrum vid ett klarlackat träbord med plats för tio personer. I taket finns gamla målningar från en svunnen tid och i högtalarna går elorgeln varm i en jazzlåt utan slut. Fönsterna är öppna och utanför rullar en stillsam trafik. Jag är i Aten. Jag är i Aten. Jag är i Aten. Jag måste intala mig själv gång på gång att jag faktiskt är i Aten. Det är ingen självklarhet att resa i dessa tider och varje steg jag tar på de ojämna gatorna gör jag med en slags fromhet.

Aten
Utsikt mot Akropolis, Aten. (foto: Markus Olsson)

Dagstemperaturen ligger runt 30 grader och kvällarna är förtrollande ljumna. Igår kväll provade vi en takbar som vi inte har besökt tidigare, Mrs Roof Garden, vid torget i Monastiraki. Den initiala omåttliga servicen blev snabbt slutgiltigt måttlös. Men det gör inte särskilt mycket när vi sitter vid takets uppmurade försvar mot överförfriskade fallande besökare. Där sitter vi på första parkett och njuter av drinkar och utsikten mot ett upplyst Akropolis. På Monastirakis rutmönstrade stenläggning samlas en grupp människor och klappar i takt med någons trumsolo. För vissa räcker säkert denna utblick som en engångsföreteelse medan det för mig är det en upplevelse jag aldrig kan få nog av.

Aten
Aten. (Foto: Markus Olsson)

Vi avslutar kvällen med att göra sista beställningen på Thanasis i gränden snett nedanför. En öl, en ouzo och en Gyros. Medan vi tar den sista klunken av ouzon släcker restaurangen ner. Vi går tillbaka till hotellet och lockas till ytterligare dryckesintag av barerna i Psiri men förnuftet vinner och vi landar “hemma” och avslutar kvällen.

Aten
Aten. (Foto: Markus Olsson)

Jag besöker Aten en till två gånger om året och vill alltid göra samma sak med enstaka nya inslag. Jag vill strosa i Plaka, jag vill drick ouzo på Brettos, jag vill kolla in antikviteter i Monastiraki, jag vill se vilket tema Little Kook har för säsongen, jag vill gå morgonpromenaden runt Akropolis och jag vill äta min första Gyros på Gyristroula. Jag måste få beta av mina ofrånkomliga krav, därefter kan jag fylla på med nya upplevelser. I år är tanken att ett par nya takbarer ska genomlevas och utöver Mrs Roof Garden hoppas jag att det blir en till när jag är tillbaka i den bubblande huvudstaden på fredag igen.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen