inspiration

Hälsoresor- Spa- Termiska källor

För allmän information om att resa till Grekland, se:
https://travel.gov.gr/#/ och https://greecehealthfirst.gr/
Om den aktuella situationen gällande COVID-19 i Grekland, se följande karta:
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Välbefinnande gäller inte bara fysisk hälsa. Det är även en allmän känsla, en slags inre glöd bestående av hälsa, kraft och härlighet. Och, det är en pågående process. Grekland är det ideala landet för både psykisk och fysisk hälsa och Grekland är just platsen att hitta ditt välbefinnande i! Det finns nämligen 850 platser över hela Grekland med naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor.

Vouliagmeni- Atens Riviera

Du behöver inte ta en färja för att uppleva motsatsen till Atens hektiska liv. Ta istället helt enkelt en kort bussresa så hittar du fantastiska lokala stränder längs den skyddade Saroniska viken.

I öster ligger Vouliagmenibukten med stranden vackert inbäddad framför berget Hymettus. En marina och ett par privata stränder är buktens kännetecken och den pittoreska hamnen erbjuder en fantastisk utsikt över de avlägsna öarna i Saroniska viken.

Bara fem minuters promenad från det lilla torget i stadens centrum ligger Vouliagmeni-sjön vars namn betyder ”nedsänkt”. Sjöns mineralrika och bräckta vatten känns alldeles silkeslent mot huden när du simmar i det och är enligt uppgift läkande för både reumatism och artrit!

Termiska källor
Vouliagmeni Lake. (Foto: GNTO/ Y. Skoulas)

Läs mer: Sjön Vouliagnmeni (länk) 

Evia

Evia (Euboia), nära Aten i prefekturen Attika, är Greklands näst största ö och den tredje största i östra Medelhavet.

Staden Aidipsos på Evia är förmodligen den mest kända spa-staden i Grekland! Denna söta, lilla stad ligger på norra Evia och nås från fastlandet med färja i Arkitsa i Fthiotis-regionen, bara 152 kilometer från Aten eller knappt 1,5 timmar med bil via National Highway E75 eller med buss från Aten.
De läkande egenskaperna i de termiska källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns faktiskt i skrifterna från Plutarchos, Strabo och Aristoteles.

Aidipsos. (Foto: GNTO/ Y.Skoulas)

Kamena Vourla

Resorten Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en av de mest kända orterna i Grekland eftersom de terapeutiska egenskaper har varit välkända i flera århundraden. Runt år 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, som ansågs ha stor betydelse för människors hälsa.

Kamena Vourla. (Foto: GNTO/ M.Mandreka)

Loutraki

Loutraki vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, är en kuststad som är internationellt känd för sina termiska källor och span.

Loutraki. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer: Loutraki termiska spa (länk)

Vrachati

Vrachati ligger tolv kilometer från Korint och har blivit en viktig turistattraktion under de senaste åren. Det är ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk plats för familjesemestrar.

Vrachati. (Foto: GNTO Archive)

Kos

Kos är den tredje största ön i Dodekaneserna med sandstränder, turkost vatten, frodig vegetation, forntida och medeltida monument, trädkantade breda vägar, stora torg, parker, en genomtänkt stadsplan och ett omfattande nätverk med cykelvägar. På Kos finns ”termiska stränder” med bråda djup omgivna av branta klippor där du kan hitta varma termiska span.

Kos. (Foto: GNTO/ Y.Skoulas)

Läs mer: Kos (länk)

Ikaria

Ikaria är en ö med ett rikt mytologiskt förflutet som har sitt namn knutet till den mytiska karaktären Ikarus. Sandstränder, rinnande vatten, berg och frodiga, gröna kullar utgör öns majestätiska och omväxlande landskap.

Ikaria är även känd för sina termiska källor, unika i världen för sina kemiska sammansättningar och strålning. Dessutom är den lokala livsstilen med ett unikt förhållande till arbete och vila, de berömda festivalerna med traditionella danser och de lokala sederna helt klart imponerande för de som besöker ön.

Prioni Beach, Ikaria. (Foto: Region of N. Aegean)

Läs mer: Ikaria (länk)

Destination Grekland: Hälsa först!

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen