inspiration

Ta ut kontanter i Grekland eller växla Euro här hemma?

Ska du växla pengar innan du åker till Grekland eller går det lika bra, eller ännu bättre, att ta ut kontanter i Grekland när du väl är på plats? Vad förlorar du på och vad vinner du genom att göra det ena eller det andra? Att kunna växla enligt den officiella växelkursen är knappast görligt men genom att kolla upp vilka villkor din bank och ditt kort erbjuder så kan det löna sig i längden att ta ut pengar på ett visst sätt. Texten uppdaterad juni 2022!

Kontanter i Grekland
Bankomat i Grekland.

Sammanfattning angående att ta ut kontanter i Grekland:

  • Kolla upp vilka villkor din bank har och vad som gäller för ditt betalkort
  • Undvik uttagsautomater på flygplatser (Euronet)
  • Betala alltid i lokal valuta, i det här fallet Euro, när du betalar med kort i butik
  • Det är oftast mer förmånligt att ta ut Euro, kontanter i Grekland, i bankomat på plats

Växla på valutaväxlingskontor i Sverige

Ett valutaväxlingskontor i Sverige tar i regel inte ut någon växlingsavgift om du vill växla från svenska kronor till Euro. Däremot kan det vara så att de erbjuder en sämre växlingskurs än den du erhåller om du tar ut kontanter i Grekland eller till och med här hemma. I slutändan handlar det om att jämföra växlingskurserna men oftast är det så att ett växlingskontor erbjuder en sämre kurs än flera andra alternativ.

Ta ut kontanter (Euro) i en bankomat i Sverige

De flesta bankomater i Sverige erbjuder möjlighet att ta ut kontanter i Euro. Det ger i regel en växlingskurs som står sig väl i konkurrens mot växlingskontorens kurser och kan vara ett bättre alternativ än att kliva in på ett växlingskontor. Det handlar helt enkelt om att kolla vilken aktuell kurs som gäller vid uttagstillfället och det gäller att ha växlingskontorets kurs i huvudet för att kunna göra den omedelbara jämförelsen.

Ta ut kontanter i Grekland

Att ta ut kontanter i Grekland har varit ett av de mest förmånliga sätten att hantera valutaväxlingen på. Numera tar de grekiska bankerna en avgift på några Euro för detta. Det brukar ligga på cirka tre Euro.

Om du vid uttagstillfället när du tar ut kontanter i Grekland får frågan om du vill ta ut i Euro eller svenska kronor ska du alltid välja Euro (=Decline Conversion). Det brukar alltid löna sig i slutändan då det kan skilja upp till fem procent gentemot den fasta kurs i svenska kronor som erbjuds vid uttagstillfället.

Se även till att kolla upp villkoren för just ditt betal- /uttagskort. Det kan skilja sig en del åt när det kommer till valutaväxlingspåslag och extra uttagsavgifter.

Oftast är bankomater på flygplatsen ( Euronet) det absolut dyraste sättet att ta ut pengar på då de har fasta växlingskurser som sällan är förmånliga. Se därför till att ha några ”ören” med dig för eventuella transporter från flygplatsen till ditt boende.

Att betala med kort i Grekland

I butiker kan du emellanåt bli erbjuden att betala i svenska kronor vid betalning. Visst kan det kännas smidigt att vid köptillfället betala med en bestämd valutakurs och få ett kvitto med beloppet i svenska kronor. Det är dock inte särskilt förmånligt att göra det då företaget har fria händer att själva bestämma valutakursen och där påföljden i regel blir att företaget sätter en kurs som är betydligt högre än om du väljer att betala i Euro. Om du blir erbjuden att betala i svenska kronor så har du alltid rätt att få betala i den lokala valutan och butiken är skyldiga att informera om valmöjligheten.

Kolla även upp vad ditt betalkort har satt för regler kring köp utomlands. De flesta banker tar ingen avgift för detta men det kan också finnas de som gör det.


Det är klart att det finns pengar att spara genom att kolla upp villkor och att välja uttagssätt, pengar som man kan göra roligare saker för på en semester. Jag själv tar numera ut kontanter på plats i Grekland.

Men, jag förespråkar varken det ena eller det andra sättet att ta ut kontanter på och jag förespråkar inga specifika betalkort utan det viktigaste är att kolla upp villkor och avgifter och därefter göra sitt val. Jag kommer i alla fall fortsättningsvis vara mer medveten och då jag ofta reser under flera veckor blir det en hel del uttag av kontanter i Grekland under resans gång. Här finns det en del kronor att spara tänker jag.

Läs mer: Öluffa i Grekland (länk)

Källor:

www.forex.se

www.swedbank.se

www.aftonbladet.se

www.europa.eu

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen