inspiration

Stränder på Kefalonia- Lassi-området

Jag har landat på Kefalonia. Jag har landat till en klarblå himmel, till en svag bris från havet och till den där särskilda doften skapad av värme och växter som har torkat i solen. Den där doften som alltid får mig att känna mig som om att jag har kommit hem. Jag älskar Grekland!

Redan från planets oansenliga fönster kunde jag se strand efter strand längs västkusten på den här delen av Kefalonia. Böjelsen att få dyka ner i det turkosblå havet med den gulvita sanden som kontrast var orubblig. Mindre än en timme senare skulle det dessutom bli verklighet.

Den delen av ön jag bor på är den södra sidan av Kefalonia med kust åt väster och det är den delen som huserar Kefalonias huvudort, Argostoli, och min boendeort för de kommande dagarna; Lassi.

Rabatterbjudande!

Använd kampanjkod MITTGREKLAND1000 på Airtours hemsida så får du 1000 kr rabatt per bokning på alla Airtours paketresor till Grekland med avresa 2024. Boka senast 30 september. (Resor till Kefalonia ges till och med 27 juli).

Villkor: kampanjkoden gäller ej i kombination med andra kampanjkoder och inte via återförsäljare.

Se alla resor till Grekland med Airtours här: Airtours resor till Grekland (länk)

Lassi ligger bara cirka 15 minuter med bil från flygplatsen och är ett fint val för dig som gillar kort transfer. Lassi är i mina ögon sett en ganska klassisk semesterort med en huvudgata kantad av ett otal tavernor, restauranger, små butiker, minilivs och fordonsuthyrare. Utbudet är brett och det finns mängder av valmöjligheter.

Som små anspråkslösa tentakler går vägar från huvudgatan ner mot kustremsan och på några minuter når du den ena stranden efter den andra. Det här är en av Lassis stora fördelar enligt mig. En stenlagd trottoar med grönmålade stolpar som skydd mot trafiken gör dessutom att du kan gå till alla stränder utan att låta fotstegen konkurrera med fordonen. 

Så, vill du inte bara njuta av poolen eller den närmaste stranden från ditt hotell så erbjuder Lassi åtminstone sex olika stränder på promenadavstånd.

Det här är de stränder som jag har besökt, från norr till söder i Lassi-området. Jag bor på ett av Airtours hotell, Lassi Hotel (länk), och promenadtiden nedan utgår från det hotellet.

1 Kalamia Beach

Kalamia Beach Kefalonia
Kalamia Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Promenadtid: 15 minuter

Kalamia Beach på Kefalonia är en strand som både består av småsten och sand. Söder om stranden tornar stora kalkstensbergväggar upp sig och du kan vada till de små strandplättarna som finns nedanför dessa.

Havet har ljusa turkosa färger och sanden är vit med grön växtlighet i bakgrunden. Det är lätt att njuta av Kefalonias skönhet här.

Kalamia Beach är delvis organiserad med solstolar och parasoller men ungefär halva stranden ger utrymme för att breda ut din egen handduk på. Intill stranden finns en strandbar med dryck och snacks och under högsäsong finns även en del vattensporter att prova på.

2 Gradakia Beach

Gradakia Beach Kefalonia
Gradakia Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Promenadtid: knappa åtta minuter

Gradakia Beach på Kefalonia är en fullt ut organiserad strand som vakas av strandbaren som ligger strax ovanför. Det är lätt att liksom förälska sig i platsen där de även har möblerat med vita soffor under de gröna pinjeträden med utblick över det turkosblå vattnet.

Stranden är på ett sätt unik med sin gråfärgade sand medan de flesta andra sandstränderna på Kefalonia har vit eller en gyllengul sand. 

Är du bilburen så finns det plats att parkera bilen längs kustremsan fram till stranden efter det att den asfalterade delen upphör.

3 Paliostafida Beach

Paliostafida Beach Kefalonia
Paliostafida Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Promenadtid: 25 minuter

Paliostafida Beach på Kefalonia ligger nedanför ett par stora hotellkomplex men breder även ut sig bortom dessa söderöver. Här finns gott om parasoller och solstolar men även plats att breda ut din egen handduk.

Stranden som består av sand ramas in av en av frodig vegetation längs sluttningarna bakom stranden. Vattnet är klart och grunt med en härlig turkosa färg, perfekt för familjer med små barn.

Intill stranden finns en restaurang och det finns även möjlighet att prova på olika vattensporter.

Om du kommer med bil eller annat fordon så finns det parkeringsplatser innan hotellet du når i slutet av vägen som går ner från Lassis huvudgata.

4 Makris Gialos Beach

Makris Gialos Beach Kefalonia
Makris Gialos Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Promenadtid: 27 minuter

Stranden Makris Gialos på Kefalonia är en av de mest besökta stränderna på ön och dess popularitet beror på dess gyllene sand och det alldeles klara turkosblå vattnet. I bakgrunden växer gröna pinjeträd och skapar just den där kontrasten som gör att upplevelsen blir något alldeles extra.

Större delen av  stranden är utrustad med solstolar och parasoller men det finns ett visst utrymme att lägga ut din egna handduk norrut. Stranden dirigeras i första hand av två olika strandbarer som du möter när du går ner till stranden.

Makris Gialos Beach Kefalonia
Makris Gialos Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Vill du prova på olika vattensporter finns det flera att välja mellan under högsäsong.

Om du kommer hit med bil finns en stor parkering som stranden delar med Costa Cost Beach söderut. Parkeringen skyltas tydligt ifrån huvudvägen.

5 Costa Costa Beach

Costa Costa Beach Kefalonia
Costa Costa Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Promenadtid: 29 minuter

Costa Costa Beach på Kefalonia sitter i princip ihop med Makris Gialos Beach och du kan vandra mellan stränderna både på vägen ovanför branten som utgör en slags vägg bakom alla soldyrkande badare och du kan vandra nere på stranden förbi ett smalt område med några klippblock.

Costa Costa Beach styrs till största delen av strandbaren med samma namn men om du kommer ner till stranden längs huvudvägen så har du ett stort område till höger för dig som vill breda ut din egen handduk.

Vattnet är lika klart som vid systerstranden Makris Gialos och har en fin gyllene sand. Har du inte provat på vattensporter innan finns det möjlighet att även göra det här.

6 Platis Gialos Beach

Platis Gialos Beach Kefalonia
Platis Gialos Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Promenadtid: 31 minuter

Platis Gialios Beach på Kefalonia är den strand som ligger längst bort ifrån där jag bor och sista biten längs huvudvägen är utan trottoar men det handlar inte om många meter. Kommer du med bil kan du med fördel parkera på den grusplan som ligger på motsatt sida av vägen där du går ner.

Paltias Gialos Beach är en av alla stränder i Grekland (och Kefalonia) som har tilldelats blå flagg för sin renlighet och organisation. Här fanns inga solstolar och parasoller när jag var där (juni 2024) utan den ovanligt djupa sandstranden är fylld med vit sand och en volleybollplan för den som vill ge sig in i en match. 

Det klara turkosa vattnet här är relativt grunt och passar därför barnfamiljer bra.

I ena kanten av stranden finns en snackbar (om du inte har tagit med dig egen förtäring) som är öppen under säsong


Är du sugen på att åka till Kefalonia? Airtours är den enda svenska researrangörer som erbjuder paketresor till Kefalonia och här hittar du deras erbjudande till ön: Airtours resor till Kefalonia (länk)


Här hittar du stränderna på Kefalonia:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen