inspiration

Stränder på Karpathos

Det är ett par år sedan jag upplevde stränder på Karpathos men jag minns det nästan som igår. Jag kom att stanna längre på Karpathos än vad jag ursprungligen hade tänkt mig för jag trivdes så bra och det fanns så mycket att upptäcka på ön. Just den här typen av utfall är en av de saker jag älskar med att öluffa, att kunna anpassa resan utifrån vad jag upplever på plats. Även om jag valde att stanna på Karpathos ett par dagar längre än vad jag från början hade planerat så vet jag att det finns ännu mer att upptäcka på denna dramatiska ö.

Eftersom jag älskar strandtid, tid där tankarna får flyta iväg med vågskvalpet och tid där det mest kännbara är den heta, mjuka sanden som möter fotsulorna och det svala, salta vattnet som svalkar kroppen, brukar jag alltid besöka flertalet stränder på varje ö jag kliver i land på. Karpathos var förstås inget undantag.

Jag vet att det finns fler stränder på denna underbara ö att upptäcka men de finns kvar tills nästa gång jag kommer dit. Under min vecka på Karpathos blev det dessa sand- och stenbäddar som gav mig tid till eftertanke och solsveda.

Amoopi Beach

Amoopi Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Ett par riktigt fina stränder hittar du på västkusten intill byn Lakki, knappt en mil ifrån Karpathos stad- Pigadia. Det tog mig drygt en timme för mina skosulor att lämna kortvariga fotavtryck på grusvägarna över bergskammen till stränderna som ligger där.

I området finns det en del charterboenden som i regel går under namnet Amopi hos charterbolagen. Amoopi kan knappast kallas by utan består i princip av några hotell, tavernor och fantastiska stränder. Jag kan tänka mig att man åker hit för att få en avkopplande semester utan distraktion men det är å andra sidan inte långt till Pigadia om annan förströelse skulle behövas.

Apella Beach

Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Apella Beach på Karpathos är en av de absolut vackraste stränderna i Grekland jag någonsin har varit vid. Vattnet skiftar i turkost och grönt och är så där alldeles otroligt klart att du kan se ned till botten oavsett hur djupt det än blir. Sanden är en blandning av klappersten och grov, vit sand som ger en magisk kontrast mot det färgrika vattnet.

Nere vid stranden finns det parasoller och solstolar att nyttja och på sluttingen snett ovanför ligger en taverna att förfriska sig vid. Det är alltså lätt att spendera en hel dag på Apella Beach då du har tillgång till både skugga och läskande drycker.

Att ta sig till Apella Beach är ett äventyr för sig och om du väljer att ta dig dit landsvägen så åker du via de snirkliga och ibland alldeles för smala bergsvägarna. Den sista biten ner till stranden kräver sin chaufför men ansträngningen är helt klart värd när du väl kommer fram. Om du hellre tar en mer horisontell väg till Apella Beach kan du ta en badbåt ifrån Pigadia. Båten avgår nere i hamnen och det är en av båtarna som ser ut som en gammal skuta som tar dig till olika stränder på Karpathos ostkust.

Diafani

Diafani Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Diafani på Karpathos nordostkust är en sömning liten charmig by som vaknar upp och sträcker på sig när båtarna med Olymposresenärer lägger till vid den lilla betongpiren. Stranden som sträcker ut sig på båda sidor om piren består av grå klappersten och här bör nog badskor användas och om det inte finns några lediga solstolar så är det en fördel att ta med sin egen stol eller dyna.

Det finns ett par tavernor bakom stranden där du kan njuta av både mat och dryck samt välbehövlig skugga under stekheta dagar.

Lefkos

Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Lefkos är en utav charterorterna på Karpathos med rader av boende längs kusten men ändå utan de stora charterkomplexen vilket gör ”byn” till lagom grekiskt charmig ändå. Här finns det gott om olika tavernor att njuta av mat och dryck vid. Stränderna vid Lefkos är organiserade med oorganiserade delar för den som inte vill nyttja solstol och parasoll.

Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Pera Ammos Beach

Stränder på Karpathos
Pera Ammos Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Pera Ammos Beach är en av stränderna på Karpathos som ligger nedanför Lakki och är en organiserad strand med både serveringar, solstolar och parasoller. Sanden är mjuk och fin och den lilla bukten skapar en mysig och trygg inramning. Ute på udden ligger ett vitt kapell med himmelsblått tak och under pinjeträdens skugga kan du vila på en gammal väderbiten träbänk.

Votsalakia Beach

Votsalakia Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

En annan strand som ligger nedanför Lakki är Votsalakia Beach som har lite grövre sand än sina systrar strax intill. Stranden är inte särskilt djup då några meters markhöjning skapar en skyddande vägg precis bakom solsängarna. Här är det matat med solstolar och parasoller men det går säkert att lägga ut sin handduk mellan raderna eller längs kanten.

Ja, stränder på Karpathos finns det gott om och jag lovar, du kommer inte bli besviken.

Vill du läsa mer om Karpathos kan du göra det här: Karpathos.

Tweet

Tipsa en vän

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen