inspiration

Stränder i Grekland: Sarakiniko Beach på Milos- underbar och säregen

Veckans strand är Sarakiniko Beach på Milos. Stränder i Grekland finns i alla dess former och erbjuder något för de allra flesta. Just stränderna är en av alla anledningar till att jag tycker så mycket om att åka till Grekland, en plats att koppla av och att njuta av. 

Veckans strand är som sagt Sarakiniko Beach på Milos som jag besökte 2012. Det var min första längre öluff på egen hand och jag bodde hos en riktig karaktär i Adamas, Milos hamnby, och hade bestämt mig att jag bara skulle ta mig till platser som jag kunde gå till. Ibland blev det rejäla vandringar i värmen.

Milos Sarakiniko Beach
Sarakiniko Beach, Milos. (Foto: Markus Olsson)

Månlandskapet (eller hur man nu ska beskriva det) vid Sarakiniko är helt klart ett måste om du är på Milos. Stranden består av en kort liten strandsnutt men de släta kalkstensklipporna funkar också som underlag för en baddag. Många hoppar ner i det färgrika, turkosblå vattnet från klipporna. Klippor som är helt vita och bryter mot det blå havet på det mest njutbara sätt.

Sarakiniko Beach Milos
Sarakiniko Beach, Milos. (Foto: Markus Olsson)

Vattnet är som sagt blågrönt och relativt djupt längs med de vita klipporna och det finns flera grottor att simma in i vid detta märkliga paradis. 

Sarakiniko ligger på Milos nordost kust ungefär sex kilometer från Adamas och under högsäsong går det bussar hit från just Adamas. Jga valde som sagt att gå längs landsvägen och sex kilometer är inte altför långt men om solen ligger på så gäller det att ta med sig riktigt med vatten.

Sarakiniko Beach Milos
Sarakiniko Beach, Milos. (Foto: Markus Olsson)

När jag var där 2012 så fanns det ingen försäljning av mat och dryck nere vid stranden men det finns ett par tavernor uppe vid vägen.

Läs mer: mittgrekland.se’s information om Milos (länk)

Här är ett kort utdrag från en text jag skrev när jag var på plats 2012:

Apropå bestialisk så gjorde jag en bestialisk vandring i 28 gradig värme och strålande solsken igår. Första målet var de vita, svepande klipporna vid Sarakiniko, därefter Mandrakia Beach och tillslut ett besök på Firopotamos Beach. Detta tog en del på krafterna då det förstås går både uppför och nerför och sällan raka vägen. När jag var som längst bort vid Firopotamos mötte jag mina italienska grannar på moped som bara skakade på huvudet då de inte kan begripa att jag går istället för att transportera mig på hjul. Det är nästan så att jag undrar om inte ett rykte har spridit sig på ön om en snart vithårig skandinav med en rosa näsa, lik en larv, och med otroligt bedårande händer som verkar ha tappat besinningen och vandrar omkring i omgivningarna där alla andra söker skugga. Nästan alla i åkdon jag möter hälsar och skakar lite lätt på huvudet.

Hitta till Sarakiniko Beach på Milos:

Läs mer: Aktuell reseinformation om Grekland från UD (länk)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen