inspiration

Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses

Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses

  • Skriv ut

Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses. Spetses är en trevlig ö, en ren ö, en grekisk ö. Det finns inga stora antika monument att besöka, ingen strand som ligger på topp-tio-listan i resemagasinens senaste nummer eller någon natur som får botaniker att kalla till konferens. Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses. Med det menar jag inte något negativt utan Spetses erbjuder ett modernt vardagligt Grekland med i första hand helgturism där Atenbor vill slippa stadens hets för en stund. Det är rent, fräscht, restaurangtätt och längs kusterna finns helt okej stränder. Det liksom bara är och Spetses ger det som besökaren behöver.

Gata Spetses
Den karaktäristiska gatubeläggningen på Spetses. (Foto: Markus Olsson)

När en vinterblek skandinav sätter sin fot på Spetses så tillhör det alltså inte vanligheten men det är inte heller så pass exotiskt att kamerorna åker fram eller att lokalpressen stoppar pressarna. Det som framför allt slår mig när jag är på Spetses är den öppna, glada och uppriktiga gästvänligheten. Spetsesborna stannar och erbjuder hjälp, hälsar och frågar hur vi mår när vi med förlorade mål snurrar runt ibland gränderna. När vi lite senare har trasslat in oss ännu mer i nystanet av gränder och möter samma person igen får vi handgripligen hjälp att hitta rätt. Vad är väl en fast grekisk hand som pekar i rätt riktning? Tråkig, trist, eller alldeles, alldeles behövlig.

Hamnen Spetses
En del av hamnen på Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Själva snurrandet bland Spetses gränder blir även till ett surrande, framför allt när vi precis har kommit från Hydra. Biltrafik är visserligen förbjuden på Spetses (med vissa undantag) men mopeder är inte förbjudna och mopeder finns det gott om. Kontrasten blir enorm när vi virvlar omkring i gränderna och emellanåt känns det som om vi är mitt i ett surrande getingbo med vespor och mopeder som dyker upp runt alla hörn. Troligtvis finns en drottningmoped någonstans som alla arbetarmopeder arbetar för och som konstant producerar fram nya mopeder. Jag är övertygad om att hon finns där i virrvarret och samordnar insatserna i sitt samhälle.

Paradise Beach Agia Marina Spetses

En av Spetses mest populära stränder, Paradise Beach i Agia Marina. (Foto: Markus Olsson)

Just nu sitter jag på en helt annan ö och tänker tillbaka på Spetses och kan inte landa i något annat än att Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses. I alla fall utifrån det jag fick se och uppleva. Jag kanske återvänder en dag och ansluter mig till drottningmopedens samhälle och ser mer utav ön på sadeln av en vespa och på så sätt ger Spetses en mer ärlig chans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen