Skörda kryddor
Skörda kryddor
- Detaljer
- Kategori: Smått & gott
- Skapad lördag, 05 september 2015 20:17
- Träffar: 3878
Blandade kryddor. (Foto: Markus Olsson)
När jag var i Grekland i maj passade jag på att köpa frön från olika kryddor med mig hem. Det blev stor- och småbladig basilika, mynta, timjan och rosmarin. Efter en trög start har de nu börjat närma sig blomning och därmed dags för skörd. Rosmarinen ligger långt efter så den får bli oskörad och oförbrukad i år.
Timjan i kruka. (Foto: Markus Olsson)
Det finns ett par sätt att skörda kryddor på; torkning eller frysning. Torkning kan dels ske i ugn på ett bakplåtspapper i en temperatur av cirka 40 grader och med ugnsluckan lite på glänt, dels på tidningspapper i ett svalt och mörkt utrymme. När kryddorna går att smula sönder är de färdiga för slutlig förvaring. Testa dig fram med båda metoderna och glöm inte att vända på bladen emellanåt så att luften kommer åt från alla håll. Det går även att torka kryddor genom att göra små buketter som du hänger upp och ner i ett svalt utrymme utan direkt solljus.
Timjan på tork. (Foto: Markus Olsson)
Jag har bland annat valt just denna metod och valde att knipa fast dem i en klämma på vajer köpt på Granit. Efter cirka två veckor ska kryddorna ha torkat klart. Det ska gå att smula sönder bladen mellan fingrarna och sedan är det bara är det bara att repa av dem från stjälkarna och slutförvara kryddorna.
Hackad Basilika. (Foto: Markus Olsson)
De olika sorterna av basilika har jag istället valt att frys ner då de är lite svåra att torka. Hacka ner basilikan och lägg det i en behållare för iskuber och frys ner. Det blir både bra portionsstorlekar och lätthanterligt. Om du vill kan du flytta över örtkuberna i en annan förvaringslåda när de fryst klart. De håller sig riktigt länge i frysen.