6 olika recept på grekiska grytor och långkok
-eller åtminstone smakrika gryträtter inspirerade av det grekiska köket
Hösten är en tid att laga mustiga långkok som långsamt har lockat fram de djupa, varma smakerna. De kalla, fräscha sommarrätternas tid är liksom förbi och det är dags att fylla på depåerna med tyngre anrättningar igen.
De flesta av oss har nog ställt undan grillen och återvänt till spisen där grytor kan tillåtas puttra i ett par timmar för att ge det där möra, fina köttet. Se långkoket som morgondagens middag som bara är att värma upp så slipper du stressen över att hinna med den längre tillagningstiden efter en arbetsdag.
Jag har samlat sex stycken olika recept på grekiska grytor som jag har lagat både en, två och några fler gånger.
Stifado- grekisk köttgryta med tomat, lök och kanel
Stifado. (Foto: Markus Olsson)
En klassisk grekisk Stifado är i mitt tycke aldrig fel. Stifadons karaktär av tydliga smaker av tomat och kanel är så mycket Grekland för mig att jag snabbt återfinner mig på en grekisk taverna genom smakminnena.
Receptet hittar du här: Stifado (länk)
Lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver
Lammgryta. (Foto: Markus Olsson)
Den här grytan är en en mjuk och rund lammgryta med syrliga kronärtskockshjärtan och kalamatoliver som gärna serveras med en massa fetaost.
Receptet hittar du här: Lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver (länk)
Halloumigryta- Hallouminese
Halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)
Det här är en gryta som går att göra vegetarisk genom att utesluta bacon och oxbuljong och istället använda grönsaksbuljong och smaksätta grytan med ett par teskedar Chipotle Paste.
Receptet hittar du här: Halloumigryta- Hallouminese (länk)
Sofrito
Sofrito. (Foto: Markus Olsson)
Sofrito är en specialitet från Korfu och ska inte förväxlas med andra länders definition av Sofrito som i regel är en slags såsbas. Sofrito serveras vanligtvis med någon form av potatistillbehör eller ris och är syrlig, vitlöksstark köttgryta.
Receptet hittar du här: Sofrito (länk)
Kleftiko
Kleftiko. (foto: Markus Olsson)
Kleftiko är en lammgryta med potatis och grönsaker som kan tillagas i en gryta på spisen men även i foliepaket i ugn, så som jag gör.
Receptet hittar du här: Kleftiko (länk)
Citronkött
Citronkött. (Foto: Markus Olsson)
Okej, ett långkok behöver inte alltid vara mustigt. Det kan vara fräscht och syrligt också. Att smaksätta kött med citron är relativt vanligt runt Medelhavet och numera även här intill Mälaren.
Receptet hittar du här: Citronkött (länk)