inspiration

Sevärdheter på Lefkas: Dagskryssning med Makedonian Palace

Klockan slår 09.30 och båten Makedonien Palace lägger ut från hamnen i Nidri. Vi ska utforska stränder på väst- och östkusten men även ta del av en mellanakt på Kefalonia i den joniska övärldens juvel, byn Fiskardo. Och för den som har rekvirerat lunch bjuds det även på en enklare lunchpaus under det skådespel som Lefkas och den här delen av de joniska öarna spelar upp.

Rabatterbjudande!

Använd kampanjkod MITTGREKLAND1000 på Airtours hemsida så får du 1000 kr rabatt per bokning på alla Airtours paketresor till Grekland med avresa 2024. Boka senast 30 september.

Villkor: kampanjkoden gäller ej i kombination med andra kampanjkoder och inte via återförsäljare.Se alla resor till Grekland med Airtours här: Airtours resor till Grekland (länk)

Makedonoian Palace Lefkas
Fören på Makedonian Palace, Lefkas. (Foto: Markus Olsson)

Vi är inte den åskådarmassa som båten vanligtvis rumsterar utan så här i början av juni är vi kanske ett 50-tal mot något som skulle kunna vara drygt 500 betraktare. Jag tänker att denna båtutflykt från Lefkas därmed blir lite unik i sitt slag och jag breder ut mig på däcket högst upp nöjd med den mängden utrymme som finns.

Teaterstycket vi ska få komma att uppleva innefattar följande akter*:

  • Egremni Beach (uppehåll för bad)
  • Porto Katsiki Beach (uppehåll för fotografering)
  • Fiskardo på Kefalonia (uppehåll för att strosa omkring)
  • The cave of Papanikolos (uppehåll för fotografering)
  • Ithaka- Afales Beach (uppehåll för bad)
  • Skorpios (Onassis ö) 

*Väder kan ändra förutsättningarna och på grund av vindens styrka stannade vi inte vid Afales Beach på Ithaka utan fick istället uppleva en annan strand på Lefkas (se nedan).

Det dröjer inte många minuter till sjöss innan kaptenen ropar ut att delfiner har slagit följe med båten. Alla rusar mot fören och relingen för att skymta dessa tilldragande varelser. På ett märkligt sätt känner vi oss utvalda och Flipper tar sats och hoppar i en båge ovanför vattenytan. Kameran hinner inte riktigt med delfinens snabba akrobatik men på näthinnan finns åtminstone hans gymnastiska övningar kvar. Uppståndelsen lägger sig så sakteliga och vi färdas vidare mot vårt första uppehåll.

1 Egremni Beach på Lefkas

Egremni Beach Lefkas
Egremni Beach, Lefkas. (Foto: Markus Olsson)

Vårt första stopp sker vid Egremni Beach och vid den delen av stranden som inte är organiserad utan vid det fragment som ligger strax söder om den arrangerade stranden. Båten kör med fören rakt in i den smågrusiga strandkanten för att släppa av oss via en blå, mattklädd brygga. 

Här tappar jag i princip uppfattningen om både tid och rum. Havet tillsammans med himlen har sådana intensiva blå färger att ögat knappt kan ta in det för att låta hjärnkontoret processa skönheten. Det är så otroligt vackert och på något sätt själfullt att tårarna inte är långt borta.

Jag står en bra stund i strandkanten och bara tittar medan flera av passagerarna redan har kastat sig i vågorna. Makedonian Palace proklamerar att de måste backa ut i vattnet medan vi badar och jag släpper blicken mot det eviga blå och kryper intill bergväggen för att byta om för att hoppa i havet.

Egremni Beach Makedonian Palace Lefkas
Makedonian Palace vid Egremni Beach, Lefkas. (Foto: Markus Olsson)

Vi har fått en timme av kaptenen och båten kör återigen in mot stranden för att valla in oss när tiden rinner mot sitt slut för vidare färd mot Porto Katsiki Beach.

2 Porto Katsiki Beach på Lefkas

Porto Katsiki Beach Lefkas
Porto Katsiki Beach, Lefkas. (Foto: Markus Olsson)

Båten tar oss tillbaka söderut och vi stannar till utanför Porto Katsiki Beach som är den mest kända och fotograferade stranden på Lefkas och ja, visst är den vacker men mitt hjärta slår trots allt hårdare för Egremni Beach. 

På grund av regelverket får båten inte gå in till Porto Katsiki Beach och vår strandupplevelse utspelar sig uppe på däck. Det gör mig faktiskt ingenting med den nyfunna kärleksaffär jag har inlett med Egremni Beach.

3 Fiskardo på Kefalonia

Fiskardo Kefalonia
Fiskardo, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Vid det här laget är vinden ganska intensiv och båten gungar sidledes. Kaptenen ropar ut att de som har beställt lunch kan hämta den i baren. Om magen klarar av de djupa rörelserna vill säga, annars går det bra att inmundiga den när vi har kommit fram till Fiskardo.

Jag utmanar ödet och stapplar ner till däck två och inkasserar min lunch bestående av grekisk sallad, souvlakispett, korv, tzatziki och bröd. En ovanligt god lunch i sådana här sammanhang och jag är nöjd över att ha bokat på en måltid. 

Efter det att vi har rundat Lefkas sydligaste spets mojnar vinden och efter ett tag glider vi in i Fiskardos hamn. Fiskardo på Kefalonia är en riktigt fager by med hus i nästan skimrande färger. Det är inte för inte som Fiskardo kallas för det Joniska havets juvel.

Lefkas sydligaste spets
Lefkas sydligaste spets. (Foto;: Markus Olsson)

Fiskardo är unik på det sättet att det är den enda byn på Kefalonia som har så många venetianska byggnader kvar och som fortfarande används. Vid den stora jordbävningen 1953 var det enbart Fiskardo av Kefalonias byar som klarade sig oskadd och har därmed kunna behålla sin estetik.

Fiskardo Kefalonia
Fiskardo, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Vi har knappt en timme i Fiskardo och eftersom jag nyligen har varit här så beslutar jag mig för att ta ett glas kallt, vitt vin i en bar i skuggan under en vinranka. Här sitter jag tiden ut och betraktar folkvimlet och njuter av barens musiklista från sent 1950-tal.

4 The cave of Papanikolos

The cave of Papanikolos Meganisi
The cave of Papanikolos, Meganisi. (Foto: Markus Olsson)

På vägen mot hemmahamnen i Nidris styr kaptenen fören rakt in i The cave of Papanikolos på den lilla ön Meganisi. Anledningen till det är bland annat att det faktiskt är en av de största havsgrottorna men kanske framför allt för att den var gömstället för ubåten Papanikolos under andra världskriget. Den perfekta tillflyktsorten från illvilliga fiender.

5 Lakka Beach

(istället för Afales Beach på Ithaka)

Lakka Beach Lefkas
Lakka Beach, Lefkas. (Foto: Markus Olsson)

Efter grottbesöket styr kaptenen fören tillbaka mot Lefkas och många av oss tar tillfället i akt att breda ut vår lekamen på de ljusblå, läderklädda bänkarna under solskyddet och tar en njutfull siesta. Musiken, ljudet av vågorna och brisen gör att det är lätt att vaggas till sömns.

När vi närmar oss Ithaka gör kapten bedömningen att det är för osäkert att köra in till Afales Beach och istället lovar han oss en annan, avlägsen, vacker strand och vi åker vidare till Lakka Beach på Lefkas ostkust. 

Bytet av strand gör mig inte besviken och vid denna vindfria kustremsa erbjuds vi antingen att entra stranden via bryggan eller hoppa från båtens akter. Jag tar det säkra för det osäkra och går av båten och kastar mig i det otroligt klara nästan grön-aktiga vattnet från strandkanten. Ännu en strand på Lefkas som är som konfektyr för ögat.

6 Skorpios

Skorpios
Skorpios. (Foto: Markus Olsson)

Klockan har nu slagit 17.30 och vi närmar oss båtfärdens slut. Medan vi närmar oss Nidri saktar vi in och kör dämpat förbi ön Skorpios, ön som Onassis en gång ägde och där han idag tillsammans med en dotter och son ligger begravd. Det var även på Skorpios som Onassis gifte sig med Jacqueline Kennedy 1968.

Idag ägs ön av en ryss efter ett budkrig med bland annat både Bill Gates och Madonna.

Strax innan klockan 18.00 lägger vi således till i hamnen i Nidris och en dag till havs är slutförd. En dag med magiska upplevelser som jag inte hade velat vara utan under mina dagar här på Lefkas. 

TIPS! Ta med badskor!

Denna dagskryssning erbjuds som en del av Airtours utflykter på plats här i Nidri och kontakta din reseguide om du vill boka in dig på denna eller någon annan dagsutflykt.


Är du sugen på att åka till Lefkas? Airtours erbjuder paketresor till Lefkas och här hittar du deras erbjudande till ön: Airtours resor till Lefkas (länk)


Här hittar du sevärdheterna på Lefkas:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen