inspiration

Sevärdhet i Aten: Central Market- saluhallen nr. 1 i Aten

Jag tycker att det finns en tjusning i att botanisera i matvaror vid utlandssemestrar. För mig är det också en sevärdhet och i det här fallet en sevärdhet i Aten. Känna dofter, smaker och hitta nya smakkombinationer som jag vanligtvis inte förenar med matintaget här hemma. Det är liksom en del av resan och ett sätt att kunna resa tillbaka till fantastiska platser med hjälp av smak- och doftminnen.

Sevärdhet i Aten: Central Market
Central Market, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Genom åren har det emellertid blivit så att min matlagning allt som oftast bygger på det grekiska köket och att kunna tillaga den ena rätten efter den andra med stöd av kryddor och örter från Grekland är verkligen en förmån.

Läs mer: Recept inspirerade av det grekiska köket (länk)

Sevärdhet i Aten: Central Market
Central Market, Aten. (Foto: Markus Olsson)

En sevärdhet i Aten i form av en stor saluhall (Dimotiki Agora eller Varvakios Market) finns utmed Athinagatan där kött, fisk, kryddor, nötter, frukt och grönt säljs om vart annat i långa rader. För kräsmagade kan det kanske vara lite jobbigt med de stora köttstyckena som hänger och dinglar hos de olika försäljarna men om du istället tar siktet mot grönsakerna, kryddorna eller sötsakerna så tar du dig lätt förbi de delar som kan upplevas som jobbiga.

Sevärdhet i Aten: Central Market
Central Market, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Området runt omkring saluhallen bjuder även på en rad småbutiker med kryddor, livsmedel och drycker. Därtill finns en rad antikhandlare som berikar upplevelsen med allehanda pryttlar. Det är helt enkelt ganska lätt att försvinna bort i shoppingen för en stund till de höga ropen om de bästa råvarorna och priserna.

Central Market, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Central Market är en livlig marknad som öppnar runt åtta-tiden på morgonen, efter det att bilar och lastbilar har lastat av dagens varor, och håller öppet till ca kl.18.00. På söndagar håller marknaden stängt. Saluhallen har erbjudit råvaror ända sedan 1886 och det är inte svårt att shoppa loss, tänka att du ska gå hem och laga till fantastiska medelhavsrätter.

Hotellrummet tillåter dock sällan sådana kulinariska tillställningar så istället kan du passa på att äta lunch på någon av de tavernor som finns vid/ på marknaden och som lagar till maten av de färska råvarorna du precis har passerat. Men! En och annan torr råvara går ju förstås alltid ner i väskan.

Butik i närheten av Central Market, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Här kan du läsa mer om denna sevärdhet i Aten: This is Athens (länk)

Saluhallen ligger bara några minuter bort från torget och tunnelbanestationen i Monastiraki som de flesta av oss besökare passerar under vår Atenresa. Du når saluhallen även från tunnelbanestation Omonia med då någon minut längre promenad.

Hitta till denna sevärdhet i Aten:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen