inspiration

Sevärdhet i Aten: Diomidous botaniska trädgård i Aten

Alltså det här med sevärdhet i Aten. Aten är ett myller av hus, trafik och människor. Var du än dig vänder finns en bil, en moped, en husfasad och en massa människor. Det låter, det doftar och det känns men det är precis just det om är en av de anledningarna till att jag älskar denna stad. Så mycket puls, så mycket liv. Men trots att det är just det som gör Aten så levande så finns det även skarpa kontraster i fyra-miljoners-staden där fågelkvitter ersätter motorljud, där små organiska trähus ersätter betongfasader och där växterna konkurrerar ut människorna. Jag pratar om en riktigt fin sevärdhet i Aten, Diomidous (Diomedes) botaniska trädgård i Atens ytterområde Haidari.

Sevärdhet i Aten Diomidus botaniska trädgård
Diomidous botaniska trädgård, Atren. (Foto: Markus Olsson)

Diomidous botaniska trädgård är faktiskt en av sydöstra Europas största botaniska trädgårdar med sina 460 hektar och runt 2 500 olika växtarter i tyglade parkområden och i vilda träddominerade domäner. Det finns anlagda dammar för vattenälskande växter, stenpartier för de som tillber det karga och spaljéer för de som strävar uppåt. Inrättade planteringar för de som stolt visar upp sig och partier för de ouppfostrade.

Diomidous Botaniska Trädgård i Aten Grekland
Diomidous Botaniska Trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Diomidous botaniska trädgård anlades så sent som på 1950-talet och öppnade först för allmänheten 1975. Parken är organiserad utifrån geografi och olika teman, alltifrån grekisk mytologi, det gamla testamentet till ekonomi som symboliseras av den moderna handeln av grönsaker, frukt och kryddor. Om du kan grekiska kan du dessutom läsa dig till det ordnade arrangemanget på de skyltar som bryter växtkraftens utbredande.

Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Det finns flera ingångar till parken men jag rekommenderar huvudentrén där du direkt till höger har ett kafé och det område som heter Dendronas trädgård. Dendronas trädgård är indelad i sex sektioner med träd från hela världen: olivträd, akacior, cedrar, kokosnöt och eukalyptus bara för att nämna några. Det är lätt att förtrollas av växtligheten och av de abrupta uppenbarelserna av träd som på något sätt inte riktigt ska växa där. Helt klart fascinerade.

Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Om du vill få ytterligare en bild av parken så har otippat nog Azerbaijans eurovisionbidrag från 2018 spelats in just i Diomidous botaniska trädgård. Anledningen till det är att det finns grekiska upphovsmän bakom låten och om jag inte missminner mig så har studioinspelningen gjorts i Aten så varför inte passa på att spela in en video på denna sköna plats? Här kan du ta en titt på Diomidous botaniska trädgård via Eurovision:

Att ta sig till Diomidous botaniska trädgård är ett mindre projekt i sig men väl värt mödan. Antingen gör du som jag och tar den blå tunnelbanelinjen i riktning mot Aghia Marina som också är linjens slutstation. Därifrån tar det cirka 30 minuter att promenera till parken. Gör du inte som jag, så hoppar du på en buss vid tunnelbanestationen och låter busschauffören tala om när du ska hoppa av.

Personligen gillar jag att strosa i olika områden när jag besöker en stad och att få knalla en bit för att ta mig till en sevärdhet i Aten gör mig ingenting. Längs vägen lär jag mig staden och ser olika sidor av henne och får hela tiden nya bilder att minnas. Så, att hoppa av vid tunnelbanestation Aghia Marina och gå till trädgården är för mig ett sätt att lära känna Aten ännu bättre.

Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Kan du grekiska så har Diomidous botaniska trädgård en egen hemsida med en massa information som du hittar här: Diomidous botaniska trädgård (länk)

Hitta till denna sevärdhet i Aten:

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen