Restaurang Cypern- med smaker ifrån Grekland

Restaurang Cypern- med smaker ifrån Grekland

  • Skriv ut

Restaurang Cypern Startbild

Jag har skrivit om att resa med hjälp av smaker förut men jag kan inte låta bli att fascineras varje gång jag förflyttar mig till Grekland fastän jag sitter någon helt annanstans. En nystekt skiva Graviera, en grekisk sallad eller ett glas vin kan ta mig 250 mil söderut till värmen, till känslan och till Filoxenia.

Vi är många som har fått uppleva gästvänligheten i Grekland men det går lika bra att få erfara den bland greker på hemmaplan. Filoxenia står för att visa generositet och gästvänlighet till den som befinner sig hemifrån men det behöver inte bara betyda rent fysiskt skulle jag säga. Min upplevelse är att jag bemöts med samma frikostighet och gästvänlighet i grekiska konstellationer här hemma i Sverige. Just ett sådant mottagande jag fick när jag besökte restaurang Cypern på Valhallavägen i Stockholm för ett tag sedan.

Inredning 4
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Inredning 3
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Här fick jag möta familj och vänner som driver restaurangen med glädje, vakenhet och kreativitet. Medan jag njuter av de grekiska smakerna och emellanåt försvinner iväg till Grekland så välkomnas återkommande gäster med kramar och gladlynta tillrop, Yaya kivas kärleksfullt med barnbarnen medan Papuo styr i köket. Det liksom ”vibrerar” precis på samma sätt som det brukar göra i Grekland.

Inredning 6
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Inredning 1
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Restaurang Cypern har funnits i nuvarande regi sedan 2007 då man tog över verksamheten och valde att behålla namnet på restaurangen men med en inriktning mot det grekiska och det cypriotiska köket. På lunchen serveras svensk husmanskost blandat med Greklandsinspirerande rätter för att på kvällen servera mer av det grekiska köket. På kvällarna serveras oftast mer från grillen som lamm och kyckling. Vad som finns på menyn bestäms över tid och inspirationen hämtas bland annat från ägarnas resor.

Inredning 2
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Inredning 5
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

På förrättsmenyn finns bland annat Loukaniko och Garides samt röror som Taramas och Kopanisti. Varmrätter som till exempel serveras är Souvlaki, Bifteki, Moussaka, Solomos och vegetariska fetaostbiffar Laxaniko Bifteki. På dessertmenyn finns bland annat Mastixa och Baklava. På dryckesmeny finns både öl och viner från Grekland. Med andra ord kan du få ditt grekiska lystmäte mättat med råge när du är här.

Graviera
Graviera, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk sallad
Grekisk sallad, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

När jag var på plats på restaurang Cypern fick jag njuta av gyllengul, stekt Graviera (ost) med svarta sesamfrön, honung och lingonsirap, grekisk sallad, bröd och olika röror. Till huvudrätt serverades för dagen Papoutsaki- köttfärsfylld aubergine som gratineras med bechamelsås och ost. Till efterrätt avnjöt jag en magisk Karidopita- en nötrik sockerkaka som serverades tillsammans med vaniljglass. Det var som att vältra sig i Grekland och i fantastiska grekiska smaker och det är inte för inte som Edward Blom är en återkommande gäst eller varför stamgäster är en trogen skara. Här får du njuta av Grekland både när det gäller atmosfären men framför allt när det gäller smakerna.

Gratinerad aubergine
Papoutsaki, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Efterrätt
Karidopita, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till restaurang Cypern:

Mer om restaurang Cypern och meny hittar du här: Restaurang Cypern (länk)

MARKUS OLSSON

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.


KATEGORIER

Tips Allmänt Mat och dryck Resmål Musik Stränder Artiklar Podcast