inspiration

Resetrender 2018 och hur står de sig i förhållande till Grekland?

Resetrender 2018 och hur står de sig i förhållande till Grekland?

  • Skriv ut

Blogginlägg om 2018 års resetrender haglar ner på nätet och jag tänker inte vara sämre utan här kommer mitt lilla hagel för detta år och hur det kan relateras till Grekland. 

Resetrender 2018

Boendet

Allt fler väljer bort hotell till förmån för andra typer av semesterbostäder så som hus och lägenheter. Vi vill bo närmare den lokala befolkningen och gärna ha en värd som har bra lokalkännedom och som kan tipsa om annorlunda utflyktsmål och gömda pärlor.

Väljer vi ändå ett hotell så har vi allt större krav på hotellet och lägger gärna en slant på det för att få det så bra som möjligt.

Trenden att välja bort hotell är för mig en självklarhet i Grekland och framför allt när det kommer till öluffen. Visserligen kanske jag inte hyr någons lägenhet via Airbnb men ofta bor jag i uthyrningsrum i samma hus som ägarna bor i och jag har alltid en pratstund med dem om vad man inte får missa när jag är på orten. Det är lätt att bli personlig med greker och de delar gärna med sig av sina kunskaper om bygden och om livet i byn.

Gott om bra hotell finns det också, så med andra ord så har Grekland allt för den kräsne resenären.

Återresa

Det är inte bara nya resmål som lockar 2018 utan även att få återuppleva barn- och ungdomens resmål. Nostalgi, glädje och andra positiva aspekter på resan från förr lockar till återresor till uppväxttidens ljuvliga minnen.

När det kommer till att öluffa i Greklands kraxar min erfarenhet fram att denna trend har pågått en längre tid. Under flera år har jag träffat par med gråsprängt hår och slitna ryggsäckar från tidigare årtionden som vill återuppleva sin ungdomsöluff. Många har de pliriga ögonen varit som blickar mot ankomsthamnen och uppspelta röster berättar om förändringarna som skett sedan livet såg annorlunda ut.

Secondary Cities / Udda städer

Mindre städer än ländernas huvudstäder lockar allt mer, så kallade Secondary Cities, där inte andra har varit i lika hög grad. Resmålet blir på så sätt både mer udda och lite annorlunda.

Vi får se hur det här slår på Grekland. Är det kanske fastlandet som kommer att få ett uppsving? Det finns otroligt mycket att upptäcka där när det kommer till städer, byar, natur, sevärdheter och stränder. Kanske Thessaloniki blir hetare? Eller Ioánnina som ligger cirka 1,5 timmars bilfärd nordost om Parga?

Hälsoresor/ Aktivitetsresor

Att aktivera sig på sin semester håller i sig och enligt booking.com´s trendrapport planerar nästan dubbelt så många att aktivera sig på resan i år än 2017.

Här är nästan en kommentar inte nödvändig. Grekland är full av möjlighet till en aktiv semester genom olika vattensporter, löpning, vandring, cykling, skärmflygning, gruppträning med mera.

Teknik

Allt fler använder sig av teknik för att få information om resmålen och boendet innan vi bestämmer oss för att boka. Google Street View och YouTube är ett par plattformar som hjälper dig att skapa en bild av miljöer och byggnader. Allt fler restauranger och boenden låter dig även ta en titt via Google Street View där du själv kan går runt i byggnaden för att se hur det ser ut.

Här är inte Grekland ett undantag och det är bara att plocka fram verktygen och börja spana. Något för de som inte vill bli överraskade utan i förväg få en så pass bra bild som möjligt av resmål och boende.

Minibreaks

En annan trend under 2018 förutspås minibreaks att bli. Det vill säga, vi reser inte bara bort en weekend utan vi lägger till ett par dagar och reser bort i fem-sex dagar. På så sätt kan vi göra fler men korta resor under året.

Ja, vad sägs om en tur till Aten med alla sina sevärdheter och icke att förglömma sin Riviera med flera beachklubbar att njuta av sol, bad och goda drinkar på? Både stad och strand alltså Det finns även flera öar som ligger nära Aten (Egina, Poros, Spetses, Hydra) som du når på bara någon timme och är därmed lätt att njuta av på en kortare restid.


För mig är Grekland alltid Grekland oavsett trend. Jag har hittat mitt sätt att resa och trivs väldigt bra med det. Grekland är ett land som jag tycker är bra på att anpassas sig när turisterna drar åt ett visst håll och på något sätt känns det som att allt är möjligt oavsett vad branschen siar om. Vi ses snart igen Grekland!

Detta blogginlägg tar upp en del av de trender som spanats fram för året och fler finns att läsa hos respektive trendspanare.

Källor: booking.com, resia.se, elle.se

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen