inspiration

Reseberättelse från Agnes

Reseberättelse från Agnes

  • Skriv ut

Agnes Edin har bidragit med sin greklandsupplevelse via reseberättelser. Hennes öluff i Kykladerna kan du även läsa om här i bloggen.

Öluffa i Grekland– Upplev den grekiska drömmen med knapp budget

För ett år sedan bestämde jag och min sambo oss för att ö-luffa i Grekland under 3 veckor i juni månad, en resa jag fått äran att dela med mig av här på mittgrekland.se. Vi höll oss till ögruppen Kykladerna, som är en av de mer exploaterade på grund av sin tillgänglighet, men även den med bäst båtförbindelser. Öarna vi besökte var Santorini, Mykonos, Milos och Ios. Här delar jag med mig av några av guldkornen från den resan.

Grekland 1
Grekisk hamnstad. (Foto: Agnes Edin)

Santorini, kärlekens ö som den kallas i resemagasin världen över, är otroligt mysig men också häftig och annorlunda. Santorini är ju en vulkanö, och de svarta kontrasterna i lavastränderna bryter av vackert mot de kritvita husen och turkosa havet. Santorini erbjuder mer än bara sedvanligt sol och bad. Här finns varma källor, karg natur med ruiner, branter och vackra vyer. Då Santorini dock är ett mycket populärt resmål så är det också en relativt dyr ö att semestra på. Därför passade vi här på att ta in på ett av de många vandrarhemmen för att på så vis kunna lägga mer pengar på mysiga restaurangbesök och utflykter.

Mykonos är ön som bjuder på flärd, fina restauranger och färggran konst. Den mest dynamiska delen av Mykonos stad var Lilla Venedig, fullmatad av barer och bra restauranger. På dagarna slappade vi någon av de härliga stränderna. Min personliga favorit blev snabbt Super Paradise Beach som ligger bra i en liten bukt och vattnet är verkligen kristallklart.

Mykonos 1
Mykonos. (Foto: Agnes Edin)

Mykonos 2
Mykonos.
(Foto: Agnes Edin)

Mykonos 3
Mykonos.
(Foto: Agnes Edin)

Milos var den av öarna som jag personligen fastnade mest för, då den fortfarande har en del orörda stränder och dess storlek gör att guldklimparna sällan är överbefolkade av turisthopar. Jag kan varmt rekommendera att hyra en bil för att kunna göra det mesta av ön under några dagar, dock är en stor del av ön bergig och svårtillgänglig för turister. Missa inte den månliknande stranden Sarakiniko där klipporna skimrar likt snö i solsken och fina Firiplaka som även har en mysig strandbar med lätta luncher.

Milos 2
Milos. (Foto: Agnes Edin)

Milos 3
Milos. (Foto: Agnes Edin)

Ios är kanske en av Greklands mer ökända party-öar, men man ska inte låta sig avskräckas helt av ryktet. Ön är väl värd ett stopp på åtminstone tre nätter för att hinna se strandpärlorna, som ligger lite för långt från huvudbyn för att locka till sig festglada ungdomar under dagtid. Passa även på att besöka en av Greklands mest genuina och fina byar Chora, med en kärna helt befriad från bilar. Ta bussen till stranden Manganari som ligger längst söder ut på Ios och bjuder på en bred kritvit strand.

Praktiska detaljer

Vanligen sparar man gärna sommarsemestern till juli och augusti, men då är temperaturerna kring Medelhavet gärna en bra bit över 30 grader och priserna har skjutit i höjden. Under vår resa lyckades vi undgå de största turisthoparna och njöt av en behaglig sommarvärme.

Vi hittade prisvärda flygbiljetter på www.expedia.se till Aten där det sedan går att ta sig vidare smidigt med båt från hamndelen Pireus. Det är väldigt enkelt att öluffa i Grekland och även en sjösjuk person som jag själv klarade mig utan större problem. Dock avgår inte alla färjor fullt lika regelbundet, så det kan vara en bra idé att ha koll på tider och avgångar så att man planerar en smidig resväg mellan öarna. All färjeinformation finns att tillgå på www.greeceferries.com, där du även kan förköpa biljetter vilket kan vara en god idé under högsäsong.

Hotell valde vi att inte boka i förväg, dels på grund av flexibiliteten och för att juni klassas som försäsong. Det var väldigt enkelt att finna bra boende till en billig peng på plats, då även den grekiska övärlden är drabbad av lågkonjunkturen även om det inte på långa vägar är lika påtagligt som i Aten.

Om du inte redan läst guiderna till Greklands ö-värld här på mittrekland.se så kan jag varmt rekommendera det. Annars brukar jag alltid rekommendera Vagabonds reseguider och de har även i detta fall flera trevliga artiklar, spana gärna in guiden till de 15 bästa öarna om du letar inspiration till din nästa greklandstur.

Grekland 2
Grekland. (Foto: Agnes Edin)

Kort om mig

Jag heter Agnes Edin och är en 29-årig resefantast som gärna drömmer mig bort i resandets magiska värld så fort tillfälle ges. På min blogg hamnar lite av varje, men i huvudsak reseberättelser och resedrömmar, en del inredning och en del sport. Jag var nyligen på Amalfikusten i Italien och ska i september resa till New York, men fantiserar ständigt om nya destinationer. Om ni vill veta mer besök min blogg: http://www.todaylifestyle.se eller om du har specifika frågor om inlägget kontakta mig då på: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen