inspiration

Resa till Greklands olika destinationer!

För allmän information om att resa till Grekland, se:
https://travel.gov.gr/#/ och https://greecehealthfirst.gr/
Om den aktuella situationen gällande COVID-19 i Grekland, se följande karta:
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Tänk att få vara med de människor du älskar, vara ett med naturen och att få känna dig fri!

Tänk dig resmål med en kosmopolitisk känsla som har en god infrastruktur och med ett stort utbud av faciliteter samtidigt som de är omgivna av fridfulla vikar och oändliga stränder! Tänk dig resmål som ger en komplett känsla av välbehag! Förutom att få njuta av att simma i havet finns vattensporter, vindsurfing, dykning och oändliga möjligheter till att segla. Därutöver finns förstås många andra möjligheter att njuta av Greklands friska energi. Vad skulle du göra först?

Kykladerna

Segling. Lätta ankar och låt oss segla till öarna i Egeiska havet!
Medan du seglar bland de kykladiska öarna och upplever en fascinerande resa, kommer den starka nordöstra Medelhavsvinden (kallad Meltemi) att testa både din uthållighet och dina färdigheter som sjöman.

Foto: GNTO, archive

Bröllop och smekmånad i Santorini

Santorini har en skönhet som inte finns någon annanstans i världen. De mest kända fotografierna av solnedgångar i Grekland är utan tvekan från denna ö. För det par som just har sagt ”ja” till varandra är Santorini ett perfekt resmål med sina fascinerande och berömda solnedgångar, genuin grekisk mat och romantiska platser. Par på smekmånad kan även besöka Santorinis vingårdar, koppla av på de röda eller svarta sandstränderna, stanna vid de fascinerande arkeologiska platserna i det imponerande antika Akrotiri eller vandra uppför de gamla trapporna som leder till den historiska staden Manolas i Thirassia. Därifrån får alla en fantastisk utsikt över kalderan, en lysande turkos pool.

Kykladerna, Santorini. (Foto: GNTO, P. Merakos)

Dodekaneserna – den soligaste delen av Grekland

Rhodos är en ö som är idealisk inte bara för dem som vill koppla av utan också för dem som letar efter en actionfylld semester! Med sina ljusgröna kullar, bördiga dalar och en oavbruten kustlinje med gyllene stränder är Rhodos verkligen en välsignad plats. Lägg till de utmärkta faciliteterna för turism, öns särskilda blandning av kosmopolitiska, traditionella, kulturella och arkeologiska platser så har du det perfekta semesterresmålet.

Dodekaneserna, Rhodos. (Foto: GNTO, Militos)

Lipsi. Enligt myten är Lipsi den drömlika scenen där ett av de mest populära kapitlen i Odyssey av Ulysses äger rum. I Lipsi, även känd som Ogygia, förtrollade gudinnan Calypso den modiga Odysseus som för en stund gav vika för förtrollningen av denna magiska plats. Sanning eller legend? Du kan kolla själv.

Resa till Grekland
Dodekaneserna, Lipsi. (Foto: GNTO, archive)

Läs mer: Lipsi (länk)

De Joniska öarna

Korfu (Kerkyra), till skillnad från resten av Grekland, föll aldrig under det ottomanska förtrycket. På grund av de efterföljande herraväldena från venetianerna, fransmännen och britterna har ön genom århundradena främst blivit en del av den västerländska världen snarare än av den levantinska. Deras kultur hade ett starkt inflytande över staden: det var här det första grekiska universitetet (Joniska akademin), den första filharmoniska orkestern och den första konsthögskolan grundades. I den vackert bevarade Korfu gamla stad, upptagen på UNESCO: s världsarvslista, började både renässans, barock och klassisk ”repertoar” appliceras på de lokala konstnärliga traditionerna.

Joniska öarna, Korfu. (Foto: GNTO, E. Fili)

Zakynthos, internationellt även känd som ”Zante”, är en grönskande ö med bördiga dalar och ett tempererat klimat. Det variationsrika landskapet har resulterat i olika typer av stränder: på öns sydöstra del finns det sandstränder i avskilda vikar där det lugna vattnet är djupblått men om robusta klippor och en intressant undervattensvärld är mer din smak, då ska du prova den västra delen av ön. På Zakynthos läggs stor vikt vid att skydda två hotade djurarter, nämligen havssköldpaddan Caretta Caretta och sälen Monachus Monachus.

Joniska öarna, Zakynthos, Navagio. (Foto: GNTO, P. Merakos)

Lefkada, vindsurfarnas paradis. Havsområdet runt ön Lefkada betraktas som ett riktigt surfarparadis och är ett självklart resmål för grekiska och utländska surfare. Vindriktning och hastighet växlar gradvis och vid Vasiliki-stranden stiger de under de tidiga eftermiddagstimmarna. Området är en världsberömd surfplats och finns på en topp-tio-lista över surfstränder omfattande hela världen.

Joniska öarna, Lefkada. (Foto: GNTO, G. Filippini)

Kefalonia, denna gröna ö med fantastiska stränder och kristallklart vatten i grönblå färger tar helt enkelt andan ur en. Kefalonia är en riktig pärla i det Joniska havet och har en rik historia och kulturell tradition. Det är den största joniska ön och de grönklädda bergen kontrasterar med det blå vattnet och gör Kefalonia till en unik och älskad destination. Tallar, cypresser och olivträd täcker Mt. Ainos topp medan du vid bergets foten kan upptäcka vingårdar där den populära sorten Kefalonian Robola produceras.

Myrtos Beach, Kefalonia. (Foto: GNTO, Vernikos)

Sporaderna

Alonissos: Det första undervattensmuseet i Grekland!

Skeppsvraket Peristera upptäcktes i början av 1990-talet och är det första som den grekiska regeringen öppnade för allmänheten sommaren 2020. Fartyget, som arkeologer tror var en stor atensk pråm med amforor fyllda med vin, sjönk sannolikt mot slutet av 500-talet f.Kr. Vraket ligger nu cirka 30 meter under havsytan och historiker säger att det är det största fartyget i sitt slag som har upptäcktes i ett hav.

Alonissos, Old village. (Foto: GNTO, Vasilis Drosakis)

Läs mer: Alonissos (länk)

Skiathos, den ö i norra Sporaderna med mest kosmopolitisk känsla är Skiathos som verkligen är ett paradis på jorden med frodiga tallskogar och kristallklart azurblått vatten. Trots den snabba tillväxten i turismen under de senaste decennierna är ön fortfarande pittoresk, orörd och välsignad med fler än 60 vackra stränder. Den mest kända stranden är Koukounariés som har utsetts till den tredje vackraste stranden i Medelhavet! Om du därutöver lägger till Skiathos livliga nattliv är det inte konstigt att ön lockar tusentals besökare varje år!

Skiathos. (Foto: GNTO, K.Vergas)
Resa till Grekland- Hälsa först!

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen