inspiration

Resa till Grekland med hjälp av sinnen

Tänk att det finns så starka minnen kopplade till våra sinnen att de med ens kan förflytta oss till platser som ligger hundratals mil bort! Platser som vi har återvänt till flera gånger eller platser som vi bara har besökt en enstaka gång och som vi verkligen njöt fullt ut av. Hur ofta har inte min favoritouzo tagit mig tillbaka till Atens vibrerande gator och drinkstugan med den polerade, kalla marmorbänkskivan med den nötta, körsbärsfärgade trästolen som sittdon?

Resa till Grekland
Morgon i Pireus. (Foto: Markus Olsson)

Att resa till Grekland är som att komma hem för mig. Jag kommer hem till dofter, synintryck, smaker, ljud och beröringar. Jag känner mig hemma där och det finns en oföränderlig längtan till Grekland i mig när jag inte är på plats. Däremot kan jag plötsligt befinna mig där igen när jag känner en viss smak, när vädret här hemma är på ett visst sätt eller när jag känner en viss doft. Och visste du att just luktsinnet är starkt kopplat till både minnen och känslor?

Till skillnad mot våra andra sinnen har luktsinnet en kortare väg till hjärnans känslocentrum samtidigt som det är starkt kopplat till våra minnen. Så, även om hjärnan till största delen behandlar våra synintryck och minnen kopplade till det så är luktsinnet mycket starkare kopplat till känslor och skapar en mer kraftfull upplevelse. Ibland kan man till exempel inte beskriva lukten men det går lätt att beskriva känslorna kopplade till lukten.

Det har visat sig att lukter får individer att minnas detaljer i händelser bättre och att de ger en tydligare bild av omständigheterna kring en händelse. Med hjälp av luktminnet kan vi enklare förflytta oss i tid och rum än med många andra minnen.

Smaksinnet arbetar ofta tätt ihop med luktsinnet och det är svårt att exakt särskilja smaker utan att samverka med luktsinnet. Smaksinnet aktiverar även det starka känslor och ofta finns det just smaker och lukter som man inte tål eller som man verkligen älskar. På så sätt går det faktiskt att aktivera de positiva upplevelserna med hjälp av lukt- och smaksinnet. Jag menar, att äta och drick är ofta en väldigt positiv upplevelse när du är ute och reser. Eller hur?

Resa till Grekland
Taverna Pefkos, Iraklia. (Foto: Markus Olsson)

För mig kan det vara när jag känner en doft av grillat fläsk, troligtvis kryddat med oregano. Från ena stunden till den andra har jag förflyttat mig från utkanten av Västerås till att vara på en resa i Grekland och den lilla ön Iraklia och Taverna Pefkos. Här tände de den stora, halvmåneformade grillen på kvällarna och grilldoften spred sig genom den lilla snirkliga skorstenen av metall genom pinjeträdens tunga grenar. Jag minns smakerna, sorlet från restaurangbesökare, den gul-vit-rutiga duken och blickfånget jag hade in mot köket. Där slevade de tzatziki ur den största hink jag sett och höga röster ropade kommanden till varandra. Han som stod vid grillen var iklädd ett mörkblått förkläde och tog det betydligt lugnare. Han hade skägg, ljus jeans och sneakers. Jag satt och bläddrade i The Rough Guide- The Greek Islands mest för att ha något att göra. Jag satt med ryggen mot byn och huden brände från för mycket sol på stranden under dagen. Jag hade det verkligen riktigt bra på Iraklia den sommaren.

Ibland är det faktiskt så att jag medvetet passar på att skapa lukt- och smakminnen när jag reser till Grekland. Just för att jag lätt ska kunna minnas tillbaka till fantastiska upplevelser med känslor och inte bara minnesbilder. Efter alla resor ut till de grekiska öarna från Pireus (hamnen i Aten) är jag idag glad åt att jag, varje gång jag känner doften av dieselångor, är på väg ut i den grekiska övärlden.

(Fakta kring sinnen och minnen kommer från www.fof.se)

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen