inspiration

Resa till Grekland hemifrån: Skönlitteratur

Resa till Grekland hemifrån: Skönlitteratur

  • Skriv ut

Skönlitteratur om Grekland

Just nu skulle jag ha upptäckt Evia för första gången. Just nu skulle jag ha suttit vid en taverna med blå- och vitrutiga dukar, höra grekiska rabblas i en rasande takt med grekisk musik i bakgrunden och känna hur havsbrisen svalkar min solbrända hud. 

Just nu sitter jag i mitt kök och tittar ut på Norrledens intensiva trafik.

Det här ska inte bli ett inlägg om att grotta ner sig i en resa som inte blev av och även om jag mycket hellre skulle ha varit på plats i Grekland just nu så är alternativet med svensk försommar och betydligt fler odlingar än vanligtvis helt okej. Jag får njuta av Grekland på andra sätt istället.

Ett sätt är deltagandet i Greklandsgrupper på Facebook där bilder, berättelser och diskussioner håller Greklandskänslan vid liv. Hopp, planer och drömmar hålls vid liv genom tips och förslag på nya platser att resa till. Jag är medlem i bland annat Greklandsvänner- Friends of Greece (länk) och Forum: På luffen i Grekland (länk).

Ett annat sätt är att gå loss på matlagning inspirerad av det grekiska köket. Jag lagar ofta olika rätter och njuter av drycker som om jag vore på plats. Även om det inte riktigt ger samma känsla så ger det i alla fall en Greklandskänsla.

Läs mer: mittgrekiskakök- recept på rätter inspirerade av det grekiska köket (länk)

Ett tredje sätt är förstås att njuta av film och tv-serier som handlar om eller utspelar sig i Grekland. På senare tid har jag bland annat sett The Trip to Greece som går att hyra via Vimeo (länk). En film som kanske inte riktigt föll mig i smaken utifrån dess handling med två komiker/skådespelare som reser i Odysseys fotspår. Däremot kan jag inte se mig mätt på scenerna och landskapsbilderna.

På måndag, 1 juni, startar en serie om de grekiska öarna på SVT1 (länk). I sex avsnitt får vi följa Julia Bradbury, ett varje dag i sex dagar, när hon reser runt till, för henne, okända pärlor. Nästa vecka blir alltså ”Greklandsvecka” på SVT.

Ett ytterligare sätt är att sjunka in i böckernas fascinerande värld och låta fantasin transportera mig till sydligare breddgrader. Det var ett tag sedan jag investerade i ett nytt skönlitterärt alster men jag har några gamla godingar som jag kommer att läsa igen för att snart kunna recitera utantill.

Staffan Stolpes böcker om sin tid i Grekland är inspirerande både i sina skildringar och i känslan att vilja lämna vardagen bakom sig och bosätta sig i en grekisk grotta.
”Från min grekiska grotta” ISBN: 978-91-7331-407-7
”I skuggan av en liten ouzo” ISBN: 978-91-7331-118-2

En annan bok om att lämna vardagen i Sverige bakom sig är ”Ett nytt liv vid vägens ände- om mat, människor och konsten att köpa hus i Grekland” av Joanna Nicklasson-Mlynarska och Mikael Backman. En skildring av en resa som även jag drömmer om, en skildring beskriven med en hel del humor och med fantastiska illustrationer. ISBN: 978-91-85767-28-1

En av mina absoluta favoritböcker är ”Ich trink Ouzo, was trinkst du so?” av Stella Bettermann. En varm och innerlig skildring av barndomssomrar i Pireus. Vad jag vet så finns den inte översatt till svenska men om du kan tyska kan jag verkligen rekommendera denna bok.
ISBN: 978-3-404-61666-4.

Stella Bettermann har skrivit flera böcker som utspelar sig i Grekland, bland annat har hon skrivit fyra stycken deckare där en tysk kommissarie löser mordfall på grekiska öar. Snart på postens uthämtningsställe nära mig.

Nej, nu ska jag njuta av min kopp grekiskt kaffe innan det svalnar och vända blad i en av böckerna om mitt favoritland.

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen