Spanakorizo- spenat med ris

Det här är en rätt som jag introducerades till efter en vandring över bergen ner till stranden Mesa Ammos på ön Donoussa i Kykladerna. Lite darrig i benen slog jag mig ner på den enda tavernan bland byns fem hus och frågade efter vad som serverades just den dagen. ”Spinach with rice” svarade den unga servitrisen och med viss skepticism valde jag att ta in just den rätten. Och oj vad jag kom att tycka om den! Jag har inte riktigt lyckats återskapa samma smak men det här är så närma jag kan komma. Otroligt god vegetarisk grekisk rätt som blir snäppet bättre med pressad citron.

Ingredienser

(2-3 port)

1 dl olivolja
1 gul lök
500 gr färsk spenat
1 burk krossade tomater (400 gr)
2,5 dl vatten
1,5 dl ris (Avorio- risottoris)
1 tsk dillfrön
1 tsk torkad persilja
1 msk tomatpuré
1 stänk vitvinsvinäger
Salt & peppar

1 citron (till servering)

Tillagning

Värm olivoljan i en gryta. Hacka och fräs löken till den blir genomskinlig. Tillsätt spenaten och stek ner den under omrörning. Tillsätt de krossade tomaterna och vattnet. Låt det koka upp och tillsätt sedan kryddor och tomatpuré. Tillsätt riset och låt det koka i cirka 20 minuter eller tills riset är färdigt. Smaka av med salt, peppar och ett stänk av vitvinsvinäger.

Rulla till toppen