2 juli 2024

Recept på citronkött med vegetti på gul zucchini

Grytor
Ofta brukar man parta om att med hösten kommer mustiga grytor och långkok men ett långkok behöver inte alltid vara mustigt tänker jag. Det kan vara fräscht och syrligt också. Att smaksätta kött med citron är relativt vanligt runt Medelhavet och numera även här intill Mälaren.
Citronkött

Ingredienser (4 port)

Citronkött



Cirka 1 kg rostbiff (bit)
1-1,5 citron
Vatten
1 msk vit sirap eller strösocker
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Vegetti på gul zucchini (2 port)



1 gul zucchini
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Bladpersilja
Olivolja

Tillagning

Putsa köttet och skär det i bitar. Bryn köttet i några matskedar olivolja tills det har fått fin färg. Salta och peppra. Pressa 1- 1,5 citroner och häll saften över köttet. Späd med vatten så att det knappt täcker köttbitarna. Låt köttet koka i cirka 1,5- 2 timmar tills det faller isär när du delar det med en gaffel. Tycker du att köttet blir för syrligt kan du tillsätta 1 msk vit sirap eller socker och låta det koka ihop i någon minut. Hacka en knippe bladpersilja, strö över och ställ åt sidan.

Svarva zucchini med en grönsakssvarv eller hyvla den med en osthyvel. Hacka löken fint. Värm några matskedar olivolja i en stekpanna och fräs zucchini, lök och en pressad vitlöksklyfta i några minuter. Hacka en knippe bladpersilja och låt det steka med i någon minut. Salta och peppra.