Pistageglass gjord på grädde, grekisk yoghurt och honung

Det här är ett recept på en pistageglass som är lite sötsyrlig tack vare den grekisk yoghurten och där även honungen ger en rund karaktär på glassen. Pistageglassen passar perfekt som en avrundning på en smakrik middag där den milda och sötsyrliga glassen bryter fint mot tidigare aromer.

Ingredienser

4-6 port

3 dl vispgrädde
150 gr grekisk yoghurt (10 %)
2 msk mjölk
2 äggulor
60 gr strösocker
1,5 msk honung
Grön karamellfärg
50 gr skalade, osaltade pistagenötter

Pistagekross:
Olivolja
2 dl strösocker
3 msk vatten
50 gr skalade, osaltade pistagenötter

Tillagning

Vispa grädden och ställ åt sidan. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Blanda ner yoghurt, mjölk, äggblandning och honung i vispgrädden. Droppa i några droppar grön karamellfärg och rör om så att glassmeten får en blekgrön färg. Häll smeten i en låg form och frys utan lock i 1- 1,5 timmar tills glassen börjar frysa längs kanterna. Stjälp upp smeten i en skål och rör den slät med en gaffel. Hacka 50 gr pistagenötter och blanda ner i smeten. Sätt på ett lock på skålen och frys glassen i 2- 3 timmar.

Gör pistagekrosset. Pensla en plåt med olivolja. Blanda strösocker och vatten i en kastrull och låt det sakta koka upp tills strösockret har lösts upp. Låt det sedan småkoka i 6- 10 minuter eller tills sockerlagen är ljust guldbrun. Ta kastrullen från plattan och rör ner 50 gr pistagenötter och häll genast ut smeten på plåten. Det stelnar riktigt snabbt. Låt pistageblandningen svalna, lägg det i en påse och krossa det sedan med en hammare till små bitar.

Ta fram glassen cirka 15 minuter innan servering, lägg upp glass och strö över pistagekrosset.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen