Olivlunden- grekisk olivolja, grekiska kryddor, oliver och en massa annat gott

Jag älskar Grekland. Jag verkligen Ä-L-S-K-A-R Grekland! Och en stor del av min Greklandskärlek ligger faktiskt i smakerna. Smaker som är rena, smaker med historia och smaker som minner om fantastiska upplevelser och möten. Smaker som både förstärker intryck och bäddar in känslan i den omedelbara omgivningen. Hur många gånger har inte smakerna förflytta mig drygt 360 mil söderut till en blå- och vitrutig duk på en taverna vid havet, cikadornas sång och goda samtal. Och det är därför nästan all min matlagning tar sitt ursprung i inspiration från det grekiska köket. Jag reser nästan dagligen med hjälp av smaker.

Jag lyckas med långt ifrån allt vad min kokkonst levererar och ibland tar sig min experimentlusta lite väl udda uttryck. Allt som oftast landar jag därför till slut i klassiska grekiska rätter som en mustiga Stifado, en len Moussaka eller kryddig, hemmagjord Gyros.

Matlagning med tillblivelse ur det grekiska köket kräver givetvis sina grekiska råvaror. Råvaror som inte alltid är lätta att hitta i den lokala matbutiken vars utbud ofta fokuserar på ett fåtal produkter. Men det finns andra sätt. Som via näthandel. Som via www.olivlunden.se (länk).

20% rabatt hos www.olivlunden.se med rabattkod: GREK2020N

(Giltig t o m 2020-12-16)

Olivlunden är ett familjeföretag i fjärde generation som distribuerar de sagolika grekiska smakerna på den svenska marknaden. Allt startade med pappous Nikos och giagia Elpiniki vars olivlundar både spred kunskap om olivodling och om genuina grekiska smaker i köket. Idag omfattar olivlundarna runt 2000 träd och förvaltas av fjärde generationen Kodogiorgi, Stratos och Helens döttrar.

Olivoljan kommer från familjens ekologiskt certifierade olivlundar på Lesvos och de övriga delikatesserna i Olivlundens utbud är noga utvalda av Helen själv. Samtliga produkter kommer från lokala odlingar i Grekland vilket ger den där genuina grekiska smaken på allt som landar i grytorna.

Jag frågade Helen hur hennes första Greklandsmöte var och varför det blev just Grekland för hennes del.

”Jag åkte med några tjejkompisar till Kos. Det var en restresa på två veckor i maj 1988 där vi valde mellan Kos och Spanien. Att landa på Kos var helt underbart! Det kändes som att komma hem. Klimatet, människorna, sol, bad och en massa god mat! Och jag träffade den stora kärleken.”

Olivlunden har sina olivlundar på Lesvos, kan du berätta varför det blev just Lesvos?

”Jag träffade min man, som jag fortfarande är gift med, på en restaurang med en egen strand så som det ofta är i Grekland. Det var på Kos under min första resa till Grekland. Man kan säga att jag drabbades av dubbel kärlek. Min man Stratos kommer från just Lesvos men arbetade på Kos när vi träffades.

Sommar på Kos, vinter och olivskörd på Lesvos- där vi har våra egna ekologiska olivlundar, och sedan en sväng till Sverige. Så där höll vi på i många år. När barnen kom så valde vi att byta miljö och att rota oss. Det gjorde vi i min hemstad Alingsås där vi fortfarande bor. Varje år åker vi till Lesvos flera gånger, till våra olivlundar och till Stratos familj och vänner.”

Och hur kommer det sig att ni tog steget att starta Olivlunden?

”Det var år 2010 och det kändes som rätt tajming. Jag ville erbjuda den svenska marknaden det bästa från Grekland och vi startade med en pall olivolja som blev väl emottagen. Jag ville göra något som innebar att vi kunde leva nära Grekland varje dag och så att jag fick använda språket. Jag ville inte tappa det som jag hade lärt mig. Att leva i två världar, i två kulturer, som vi gör är en ynnest så Olivlunden var på ett sätt som att knyta ihop säcken.

Barnen har växt upp med det grekiska köket och det grekiska språket. Jag vill gärna dela med mig av det bästa som Grekland har att erbjuda med genuina smaker som är bra både för oss och för miljön. Vi har utökat sortimentet under åren med noga utvalda produkter från små producenter. Vi arbetar med kvalité och naturliga och ekologiska produkter vilket har gjort att vi är certifierade av SMAK.”

Har du ett riktigt bra recept på en grekisk rätt som du skulle vilja dela med dig av?

Det finns så många favoriter! Något som är riktigt gott är grekisk yoghurt som du smular ner fetaost i, tillsätter lite olivolja, kryddar efter humör med oregano eller chili eller varför inte
ramslök? Denna röra passar till det mesta som kött, fågel, grönsaker eller bara till ett gott bröd. En annan favorit jag har är Spanakopita (spenatpaj).

Helens recept på Spanakopita

Ingredienser

1 knippe, ca 300 gr, salladslök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
500 gr färsk spenat (eller motsvarande fryst)
1 nypa muskot, riven
200 gr fetaost, smulad
2 ägg, lätt vispade
1- 2 msk färsk dill, hackad
1- 2 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
I paket färdig filodeg (eller gör din egen)

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.

Fräs löken i lite olivolja tills den mjuknat. Tillsätt vitlök och fräs i några minuter. Tillsätt spenaten och låt den fräsa på svag värme tills den mjuknat (krymper mycket). Låt blandningen svalna. Blanda i muskotnöt, fetaost, ägg, och kryddor.

Ta fram en ugnsfast form. Lägg i ett ark filodeg i formen och pensla med olivolja. Fortsätt på samma sätt med två-tre filodegsark. Häll ner fyllningen på filodegsarken och täck med
ytterligare några filoark som också penslas med olivolja. Vik över / vecka ihop för att försluta fyllningen (som en paj).

Pensla filodegen med olivolja och skåra ut portionsbitar med en kniv. I Grekland skär man ett rutmönster på diagonalen.

Grädda pajen i crika 60 minuter. Låt svalna lite och skär upp i portionsbitar. Lätt att göra vegansk! Så god!

Om du blir lika sugen som jag att laga grekiskt, missa inte chansen att beställa en massa gott från www.olivlunden.se (länk)

20%  rabatt hos www.olivlunden.se med rabattkod: GREK2020N

(Giltig t o m 2020-12-16)

Det här inlägget är ett samarbete med Olivlunden men tankar, synpunkter och foton är min egna om inte annat har angivits.

ANDRA RECEPT SOM DU KANSKE GILLAR

Rulla till toppen