2 juli 2024

Mjuk pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon

Bakverk
Utanför fönstren gnistrar snön i det bleka solljuset och visst infinner sig en viss julkänsla i det vackra vinterlandskapet? I år har jag tänkt att julbaket ska få en touch av Grekland och därför blev det till att pimpa några klassiska recept med ingredienser inspirerade av Grekland. Först ut blev det en mjuk, saftig pepparkaka gjord på grekisk yoghurt och dekorerad med fetaostglasyr och lingon.

En fetaostglasyr ger den söta pepparkakan en god kontrast med sin syrliga, nästan färskostliknande smak. Som glasyren på en morotskaka.
Mjuk pepparkaka

Ingredienser (1 kaka)

3,25 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
100 gr smör
1,5 dl grekisk yoghurt
2 ägg
1 påse pepparkakskryddor (ca 17 gr)
2 tsk bakpulver

Fetaostglasyr



150 gr fetaost
3 dl florsocker
0,5 citron (saften)

Lingon

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och bröa en form (ca 1,5 liter). Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål. Tillsätt smör och grekisk yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en annan skål och rör sedan ihop det med övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Stjälp upp kakan på ett galler r och låt den svalna.
När kakan har svalnat är det dags att börja med glasyren. Mosa fetaosten i en bunke. Blanda ner florsocker och saften av en halv citron. Mixa glasyren slät med en stavmixer. Ringla över kakan och dekorera med lingon.