2 juli 2024
Krossad potatis (smashed potatoes) med fetaost och oregano
Meze
Alltså krossad potatis! Jag har precis skördat min första potatis för i år och ja, brukligt borde jag bara ha kokat den med dill och njutit. Men nej, när man kan krossa den, dränka den i olivolja och fetaost för att sedan baka av den i ugnen så är det precis så det blir ikväll. Opa! Jag tycker det är så jäkla gott att jag kör det som ensamrätt men det är precis lika gott till kött, fisk eller något annat vegetariskt.
Ingredienser 4 port
cirka 1 kg potatis150 gr fetaost
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Färsk oregano
Salt
Tillagning
Koka potatis nästan klar. Det får gärna vara lite kärna kvar. Låt potatisen svalna.Värm ugnen till 225 grader. Lägg potatisarna på en plåt och tryck lätt med en gaffel på varje potatis så att det blir “krossade”.
Häll upp 1 dl olivolja och pressa ner vitlöksklyftorna. Pensla/ häll oljan över potatisarna och salta. Smula över fetaosten. Dra till sist av några kvistar oregano och strö över alltihopa.
Baka potatisarna i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de fått en gyllene färg.
Läs mer: Grekisk sallad med stekt fetaost