2 juli 2024

Grönsaksgratäng med grekisk yoghurt och rosmarin

Huvudrätter
Doften av rosmarin och vitlök får den här grönsaksgratängen att locka fram ljuvliga matminnen från semestrar i Grekland. Gratängen passar både till kött och fisk eller kan ätas helt allena. Bara att välja.

Ingredienser (4 port)

2 zucchini
2 paprikor (av olika färger)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
2 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
100 gr riven ost
Olivolja
Salt & peppar

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader.
Skiva zucchini, paprika och lök. Hacka rosmarinen. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, pressa över vitlöksklyftorna samt strö över rosmarinen. Ringla över olivolja och blanda om. Grilla grönsakerna i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ur formen och koka upp grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner yoghurten och rör ihop det till en jämn smet. Salta och peppra grönsakerna och häll över yoghurtsmeten. Strö över riven ost och grädda gratängen i 25 minuter tills den har fått en fin, gyllenbrun färg.