11 augusti 2024

Friterad zucchini & aubergine- Kolokithakia & Melitzanes Tiganita

Meze
Friterade grönsaker är bland det bästa jag vet på ett mezebord och när det serveras tillsammans med en sval, frisk myntayoghurt till då dansar smaklökarna i gommen.

I det här receptet använder jag en frityrsmet men du kan även fritera zucchinin och auberginen precis som de är eller enbart doppa dem i vetemjöl innan fritering.

Personligen föredrar jag att fritera i en mer neutral olja och använder därför solrosolja men det går förstås lika bra med olivolja eller annan matolja. Tänk på att inte lägga ner för många bitar av grönsakerna samtidigt då det sänker temperaturen på olja och friteringen tar mycket längre tid.
Friterad aubergine och zucchinij

Ingredienser (6 port)

500 gr zucchini
500 gr aubergine
Solrosolja

Frityrsmeten


2oo gr vetemjöl
50 gr majsmjöl
0,5 tsk bakpulver
1 äggula
33 cl ljus lager
0,5 tsk salt

Tillagning

Starta med att göra frityrsmeten.

Blanda öl och äggulan. Blanda mjölsorterna, bakpulver och salt i en separat skål. Vispa ner mjölblandningen lite i taget i ölen. Vispa tills du får en jämn smet. Täck och ställ frityrsmeten i kylskåpet i 30 minuter.

Värm upp oljan till cirka 170 grader.

Skär zucchinin och auberginen i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Doppa cirka tre skivor i frityrsmeten och lägg dem i oljan och fritera dem tills de får en gyllenbrun färg på båda sidor.

Lägg de friterade grönsakerna på ett hushållspapper för att suga upp överflödig olja. Låt de friterade grönsakerna svalna lite grann innan du serverar dem med en klick myntayoghurt (se länk för recept nedan).
Läs mer: Myntayoghurt