2 juli 2024
Baka med olivolja: äppelkaka med rosmarin, mandel och citron
Efterrätter
Det här är mitt bidrag till vad du kan göra med de mängder av äpplen som får träden att digna just nu. Eller som i mitt fall, som täcker hela gräsmattan. Det här är inte ett recept som så tydligt är inspirerat av det grekiska köket men det är ett recept för dig som vill baka med olivolja istället för med smör. Givetvis använder jag en olivolja från Grekland. Vad annars? Baka och njut!
Ingredienser
4 stora eller 6 små äpplen100 gr mandel
3 msk rosmarin (färsk)
1 citron (skalet)
1,5 dl olivolja
1 dl strösocker
1 dl kolasås alt. sirap eller honung
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
Florsocker
Tillagning
Värm ugnen till 180 grader.Skala äpplena och skär dem i sockerbitsstora bitar. Hacka rosmarin och mandel. Riv skalet av en citron. Stek ihop äpplen, rosmarin, mandel och citron i några minuter i en skvätt olivolja. Ställ åt sidan.
Smöra och bröda en springform.
Vispa äggen och socker fluffigt. Blanda ner kolasåsen (jag använde färdig kolasås för glass) eller om du hellre använder sirap eller flytande honung.
Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, kanel och salt). Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda till sist ner den stekta äppelblandningen. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Lägg över en bit folie mot slutet om kakan börjar få för mycket färg. Använd en provsticka för att se när kakan är helt klar.
Låt kakan svalna och sikta därefter över florsocker. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.