inspiration

Pori Beach- en grekisk drömstrand på Koufonissi

I min odyssé bland grekiska stränder har jag denna lördag stannat vid Pori Beach på den lilla ön Koufonissi i Kykladerna eller Små Kykladerna som gruppen av små öar också kallas. Resan hit går oftast via Naxos, Paros eller kanske Amorgos med färjan Express Skopelitis som trafikerar öarna i Små Kykladerna.

Koufonissi
Pori Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Det var under min öluff i Grekland 2012 som jag blev tipsad om Koufonissi av ägaren till en coffeshop i Ermoupolis. Han skrev ner namnet på ön på en vit servett som han lindade runt den varma kaffemuggen. Stolt över sitt hantverk gav han mig även så brödbollar i en papperspåse och önskade mig fortsatt trevlig resa. Jag tog honom på orden och ändrade min planerade resrutt och steg iland en sen kväll på ett blåsigt och lite ödsligt Koufonissi.

Pori Beach Koufonissi Kykladerna
Pori Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Koufonissi är inte större än att du kan vandra runt ön på en förmiddag vilket jag en utav dagarna gjorde. På den rakt motsatta sidan av Koufonissis huvudort (eller egentligen enda by) Chora breder Pori Beach ut sig lång och ståtlig. Havet är så där obegripligt turkost att det knappt går att ta in och sanden är vit, finkornig oh alldeles len. Intill stranden finns en taverna att släcka törst och dämpa hunger vid, men annars är stranden befriad från kommersiella krafter. Jag stannade flera timmar på stranden och tumlade runt i vattnet som jag brukar göra när drömmen om den perfekta stranden faktiskt slår in.

Till Koufonissi reser du enklast med färjan Express Skopelitis från till exempel Naxos. Under högsäsong (juli- augusti) kan det vara fullt med turister på ön och det kan vara svårt att få tag på boenden. Koufonissi är en populär ö bland skandinaver och barnfamiljer och enligt mig gör sig en vistelse på ön bäst under för- eller eftersäsongen. Se även förslag på öluffar-rutt: Santorini- Naxos- Koufonissi- Iraklia- Santorini

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen