GREKLAND - SARONISKA ÖARNA

Spetses

Spetses är den ö bland de Saroniska öarna som ligger längst bort ifrån Pireus (Aten) men båtturen tar ändå bara mellan 2,5 -3,5 timmar. Färjan från Kosta på fastlandet (Peleponnessos) tar bara 15 minuter och det går bra att lämna bilen (kostar cirka 4 Euro) vid hamnen i Kosta. Från Kosta går det även båttaxi som endast tar fem minuter.
Namn på grekiska
Σπέτσες
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 4000
Riktnummer
22980

”Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses. Spetses är en trevlig ö, en ren ö, en grekisk ö. Det finns inga stora antika monument att besöka, ingen strand som ligger på topp-tio-listan i resemagasinens senaste nummer eller någon natur som får botaniker att kalla till konferens. Spetses är Spetses och på något sätt bara Spetses. Med det menar jag inte något negativt utan Spetses erbjuder ett modernt vardagligt Grekland med i första hand helgturism där Aten-bor vill slippa stadens hets för en stund. Det är rent, fräscht, restaurangtätt och längs kusterna finns helt okej stränder. Det liksom bara är och Spetses ger det som besökaren behöver.

När en vinterblek skandinav sätter sin fot på Spetses så tillhör det alltså inte vanligheten men det är inte heller så pass exotiskt att kamerorna åker fram eller att lokalpressen stoppar pressarna. Det som framför allt slår mig när jag är på Spetses är den öppna, glada och uppriktiga gästvänligheten. Spetsesborna stannar och erbjuder hjälp, hälsar och frågar hur vi mår när vi med förlorade mål snurrar runt ibland gränderna. När vi lite senare har trasslat in oss ännu mer i nystanet av gränder och möter samma person igen får vi handgripligen hjälp att hitta rätt. Vad är väl enfast grekisk hand som pekar i rätt riktning? Tråkig, trist, eller alldeles, alldeles behövlig.” (Markus Olsson)

Spetses ligger bara två kilometer utanför Peleponnessos kust och ger en känsla av att man nästan kan ta på fastlandets inbjudande landtunga. Ungefär 4000 personer bor på Spetses 27 kvadratkilometer stora (eller lilla) yta och de flesta har suttit bo i Spetses stad som mer eller mindre är den enda byn på ön.

Likt Hydra är biltrafik förbjuden på Spetses men olikt Hydra är ändå brukstrafik tillåten som taxibilar och bussar och framför allt mopeder som surrar omkring som tjänstgörande arbetsbin. Bofasta får även köra bil utanför Spetses stad. Spetses stad breder ut sig längs kusten och erbjuder flera stränder av varierande kvalité men utbudet av tavernor, kaféer, barer och restauranger är riktigt bra och beror säkerligen på de många Aten-bor som gärna åker hit över helgen eller till sina sommarhus under säsong.

Namnet Spetses har sin historia i venetianarnas namn på ön ”Isla di Spezzie” (Dofternas ö) som troligtvis bygger på Pinjeträdens aromer som vilade tungt på Spetses när vegetationen var som starkast under 1600- 1700-talen. Därefter avverkades mycket av skogen till gagn för sjöfarten men en stor del av grönskan har återplanterats under 1900-talet och än idag är pinjedoften märkbar.

Mer information om Spetses finns i vänstermenyn.

Kunde inte hämta inbäddningskoden för YouTube-videon.

Karta över Spetses

Boende

Nästan allt boende ligger i Spetses stad men det finns ett par andra boenden runt om på ön. Variationen av olika typer av boenden är rätt stor på en så pass liten ö och beror nog på de många helgturisterna som kommer hit och som i vissa fall kräver hög standard. De flesta boendena hittar du via booking.com.

Hitta boende via booking.comBooking.com

Victoria Studios

Jag bodde på Victoria Studios en bit in i Spetses stad och det tog sin tid att hitta dit i virrvarret av gränder. Jag skulle säga att Victoria Studios är ett klassiskt boende med fräscha rum och ett härligt poolområde.

Hemsida:

E-post:

Telefon:

Sevärdheter

Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Min känsla för Spetses är att hon är en weekend-ö. De flesta åker hit över en helg eller ett par dagar och för den som vill stanna längre så handlar det i första hand om sköna dagar på någon av stränderna, god mat och dryck på någon av tavernorna och vandring/promenader längs kusten och delar av ön. Och just det kan vara alldeles tillräckligt men Spetses har även en helt annan sida; party. Tack vare Aten-borna som ofta kommer hit finns ett bra utbud av beachbarer och klubbar att festa loss vid. Dagsturer med taxibåtarna över till Kosta på fastlandet är inte långt bort så dagarna går alltså att göra riktigt variationsrika.

HÄSTRIDNING MED GUIDE

Vill du uppleva Spetses från en hästrygg så finns den en kille som anordnar guidade turer med hästridning på ön. Det finns totalt sex stycken leder för detta och några av dem tar dig dessutom till platser som annars kan vara svåra att nå. Guiden Gregory Thimaras tar upp till sju personer på sina turer och pratar flytande engelska. Läs mer om hästridning på Spetses här: Greg’s Spetses Horses (länk).

SPETSES STAD

Spetses enda egentliga by är Spetses stad dit du också anländer i den välformade hamnen Dapia. Staden breder ut sig längs kusten och är på ett sätt väldigt avlång men bygger också inåt land med några kvarter uppåt. Det finns några stränder med klappersten/grov sand intill bebyggelsen men de bättre stränderna ligger i byns utkant.


Del av hamnpromenaden i Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Det finns gott om tavernor, restauranger, barer och kaféer tack vare den inhemska turismen med många Aten-bor som njuter av helgerna här ute. De flesta inrättningarna ligger längs kusten och det är bara att testa av dem den ena efter den andra.


Längs hamnpromenaden i Spetses stad, Spetses. (foto: Markus Olsson)

För den museumintresserade finns Hatziyianni Mexis hus, det vill säga boendet som Spetses första ”regent” besatt. I huset ligger Spetses eget museum sedan 1939 och fungerar som arkeologisk och historisk folkloresamling. Huset i sig byggdes redan i slutet av 1700-talet och bjuder på ett stycke intressant arkitekturhistoria. Hatziyianni Mexis hus hittar du en bit in i Spetses stad.


Bouboulina Museum i Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Ett annat museum på Spetses är Bouboulina Museum som är Laskarina Bouboulinas 300 år gamla mansion. Laskarina Bouboulina sägs vara världens enda kvinnliga amiral när det kommer till den historiska sjöfarten. Museet erbjuder en 40-minuters rundtur under vilken du får ta del av Laskarina Bouboulina fantastiska liv och tragiska öde. Bouboulina Museum hittar du intill hamnen Dapia.


Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

VANDRING/ CYKLING

Spetses är en trevlig ö för lättare vandringar. Ön har flera leder (gamla stigar) som tar dig upp på ön och ner till kusterna runt om på Spetses. Högsta punkten på ön är endast 245 meter så vi pratar inte om några kraftiga stigningar. För den som hellre strosar är hamnpromenaden riktigt lång och erbjuder fullt av möjligheter till trevliga intag av mat och dryck.

Det går även utmärkt att hyra cykel på Spetses och du kan ta dig runt ön på cirka två timmar. Det ger en fantastisk möjlighet att ta dig till de olika stränderna och pausa där du själv känner för det. Det finns ett par cykeluthyrare i Spetses stad där du kan hyra en cykel för en dag eller två

Restauranger/uteställen

Utbudet av mat-, bar- och kaffeställen är stort på Spetses och du hittar dem i Spetses stad och framför allt längs hamnpromenaden. Du kan gå så långt som till bukten Kouzounas (söderut) och hitta platser att njuta av längs hela vägen. En och annan klubb möter du också på om du är sugen på nattliv. Variationen är stor och du hittar allt ifrån anrika tavernor till nya moderna uppkomlingar.


Bar i Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

Det finns även serveringar/restauranger vid de olika stränderna som bjuder på ett rikt utbud av mat och dryck.

Stränder

Det som framför allt slog mig när jag var på Spetses var det klara, turkosfärgade vatten som omger ön. Otroligt inbjudande och vackert. Stränderna på Spetses är av varierande kavlité; klappersten, grov sand, organiserade och sådana som naturen själv har organiserat. Under mina få dagar på plats hann jag tyvärr bara njuta av ett par stycken av stränderna.

AGIA ANARGYRA

Agia Anargyra ligger på Spetses sydvästra kust, cirka tolv kilometer från hamnen Dapia. Agia Anargyra en av de större stränderna och är kanske den mest utvecklade stranden på ön. Stranden ligger i en skyddande vik och är en blandad sand- och stenstrand med relativt djupt vatten. Det finns flera tavernor i området som ligger lite inåt land.

Stranden Agia Anargyra kan du nå med buss eller taxibåt.

AGIA MARINA (PARADISE BEACH)

Stranden Agia Marina ligger bara några kilometer från hamnen Dapia och räknas som en av Spetses populäraste stränder. Stranden består av sten och sand och erbjuder ett brett utbud av vattensporter. Stranden är organiserad så det finns både parasoller, solstolar och en restaurang/bar där du kan njuta av god mat och slappa uppe i lounchdelen. Agia Marina kan nås med buss eller taxibåt men går även bra att nås till fots. Under högsäsong kan det vara ganska trångt på stranden men utanför säsong finns det gott om plats.

AGIA PARASKEVI

Sandstranden Agia Paraskevi ligger i en skyddad vik på Spetses västkust, cirka tolv kilometer ifrån hamnen Dapia. Intill stranden ligger en tallskog som erbjuder naturlig skugga. Intill stranden finns en snackbar och under säsong finns det en del vattensporter att prova på. Namnet på stranden Agia Paraskevi kommer från det kvadratiska kapellet som står några meter inåt land. Stranden kan nås via landsvägen eller med taxibåt.

KAIKI BEACH

En annan populär strand på Spetses är Kaiki beach som även benämns som College Beach eftersom det ligger precis framför Anargyrios College. Kaiki Beach är lättillgänglig och nås bland annat till fots på cirka 20 minuter från hamnen Dapia. Längs stranden finns det solstolar/solsängar och parasoller som går att hyra och under säsong finns det vattensporter att prova på. Det finns en restaurang och bar intill stranden som under högsäsongen pumpar ut musik till omgivningarna. Stranden består av klappersten och grov sand.


Kaiki Beach, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

TOWN BEACH

Om du bor i Spetses stad och bara vill doppa dig i det klara vattnet så funkar stranden som ligger intill hamnpromenaden nära Dapia. Personligen tycker jag att det finns betydligt bättre stränder på ön så promenaden till dessa är helt klart värt den lilla ansträngningen.


Längs hamnpromenaden i Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

På fler platser längs hamnpromenaden finns små strandbitar som kan nyttjas för dopp. Det är bara att välja och vraka.


Längs hamnpromenaden i Spetses stad, Spetses. (Foto: Markus Olsson)

VRELOS

Om du är ute efter party så är det framför allt till Vrelos Beach på norra Spetses du ska bege dig. Vrelos Beach ligger i en liten vik med klapperstenar cirka fyra kilometer norr om hamnen Dapia och erbjuder en bra klubbatmosfär med sociala ytor. Stranden är framför allt populär bland unga som ockuperar stranden på helger och helgdagar. Givetvis finns en strandbar som under helgerna kan vara ganska svår att nå fram till. Intill stranden finns även ett beachvolley-område att bryta av strandhänget med för en stund.

Under sommaren anordnas flera partyevent här som ofta affischeras inne i Spetses stad.