GREKLAND - Fastlandet

Sivota

För att ta sig till Sivota så flyger du antingen med någon charterarrangör eller med inrikesflyg till någon av flygplatserna Ioannina eller Préveza. Därifrån är det sedan antingen transfer eller till exempel hyrbil för att ta dig till slutdestinationen. Från Ioannina tar du den stora motorvägen A2 ner mot kusten, en riktigt fin väg och enkel att köra. Bilresan tar cirka 75 minuter.
Namn på grekiska
Σύβοτα
Flygplats
Nej
Tid
CET +1h
Invånare
ca 900
Riktnummer
26650

Sivota är en ganska utdragen by med boenden i alla dess former som ligger både en bit in från kusten, utanför byn, men även nere vid hamnpromenaden där vi valde att logera. För oss var det ett bättre alternativ med vår aptit på närhet till tavernorna och barerna längs den stenlagda hamnpromenaden.

Den omedelbara känslan av Sivota var älskvärd, rofylld och lite nyvaken så här i slutet av maj.

Sivota by är en lugn by med allt du behöver. Här finns flertalet tavernor, restauranger och mitt absoluta måste när jag är i Grekland; ett gyrosställe.

Flera minimarkets med relativt höga priser finns på en rad olika platser och för dig som gillar att handla smycken och kläder så finns olika möjligheter till det. I övrigt finns inte några direkta sevärdheter men i regionen (Epirus) finns det otroligt mycket att ta del av om du har en hyrbil. Här finns antika teatrar (länk), naturupplevelser, bergsbyar och förstås regionhuvudstaden Ioannina (länk).

Karta över Sivota

Boende

Sevärdheter

ACHERON SPRINGS

Med en bilresa på 40 minuterna når du Acheron Springs med möjlighet att vandra vid och i floden Acheron. Det är en otrolig naturupplevelse och ett magiskt avbrott från kustintrycken.

Här sluttar de trädbeklädda bergen brant ner mot floden och endast flodens forsande, vindens sus och fågelkvitter är de ljud som berikar synintrycken.

Acheron River
Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

Vid Acheronfloden har man tagit fasta på turisternas önskan om att få uppleva förtrollande grekiska naturscener. Här finns gott om parkering, möjlighet till mat och dryck, viss försäljning av souvenirer, mathantverk och för dig som har glömt badskor en sista chans att förse dig med det. Vid parkeringen finns även toaletter.

Det är lätt att se var vandringsleden börjar och efter cirka 10 minuters strövande intill floden, som ömsom har en grönblå färg ömsom helt klart vatten, övergår möjligheten att vandra på torr mark till att vada i floden.

Acheron River Sivota Parga
Acheron River i Epirus. (Foto: Markus Olsson)

För att vandra upp i floden behöver du badskor för att smidigt kunna gå på den steniga flodbädden och kunna ta stabila steg när det strömmar som mest.

Många upplever vattnet som iskallt men det var inte min upplevelse i slutet av maj 2024. Flera besökare badade även i vattnet och visst var det svalt men kroppen anpassade sig snabbt.

Acheron River
Acheron River. (Foto: Markus Olsson)

En bit upp i floden finns det en rad djupa partier där vattnet går upp till armhålorna så tänk på det om du har med dig en ryggsäck och kamerautrustning. Vid det här besöket valde jag att inte utsätta min teknik för risken det kan innebära om jag skulle ha tappat balansen. Trots det fick jag ändå en fantastisk naturupplevelse som är en av de vackraste jag har upplevt i Grekland. Hittills.

Vi valde att inte äta något vid de möjligheter som har skapats vid starten av vandringsleden utan istället stannade vi vid ett bageri, Bakery Tsironis, som ligger längs den väg vi åkte från Sivota. Det är ett ansprångslöst bageri i ett anspråkslöst hus med en stor asfalterad yta utanför och några bord och stolar i skuggan av ett stort träd.

Mannen och kvinnan som driver bageriet kunde inte många ord engelska men med de få ord grekiska jag kan och med tecken beställde vi mackor, bakverk och kaffe. Det var inte bara otroligt gott utan även otroligt prisvärt. Så pass prisvärt att vi lämnade rikligt med dricks när vi hade stillat hungern och begav oss hem till Sivota igen. Missa inte denna pärla om du har vägarna förbi!

Restauranger/uteställen

Tavernorna var långt ifrån fulla i slutet av maj och vi provade olika restauranger med Ostria som vår nyfunna favorit. Ostria ligger en bit in i en gränd och förvånansvärt många hittade hit från hamnpromenadens polerade lockelser. Jag avnjöt en musselpasta som var så perfekt som bara en musselpasta kan vara.

Stränder

GALLIKOS MOLOS BEACH

Gallikos Molos Beach är stranden som ligger precis i utkanten av Sivota norrut och är den strand som ligger närmast bykärnan. Du går enkelt hit via småbåtshamnen och den stenlagda gångvägen som ligger precis ovanför.

Gallikos Molos Beach Sivota
Gallikos Molos Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Stranden består av smågrus/ sand och precis ovanför stranden finns en beach club med servering. På beach clubens gräsmatta finns en rad solstolar att hyra medan du kan bre ut din handduk på den smala strandremsan nedanför.

Personligen föredrar jag att gå till någon av de andra stränderna runt Sivota men stranden är utmärkt för till exempel ett eftermiddagsdopp

ZERI BEACH

Du kan gå vidare från Gallikos Molos Beach till Zeri Beach. Den enklaste vägen är att gå upp till bilvägen ovanför och gå längs den asfalterade möjligheten. Alternativet är att gå en bit på stenmuren i slutet av stranden för att sedan fortsätta på stigen längs vattnet.

Zeri Beach Sivota
Zeri Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Zeri Beach är en mer ordnad och polerad strand med en exklusivare beach club. Här kostade två solstolar med parasoll 15 Euro (2024) oavsett eventuell mat- och dryckesbeställning.

Bakom beachklubben finns en del parkeringsplatser om du åker till stranden med bil.

Här finns båtar, trampbåtar, kajaker och sups att hyra om du vill vara vattenburen för ett tag, annars är det en riktigt skön plats att spendera en dag på.

Zeri Beach är relativt långgrund och består till mesta delen av sand.

KARBOUNO BEACH

Karbouno Beach ligger söder om Sivota och kan nås både via bilväg och ett promenadstråk ner för berget. Det är lättare att hitta promenadstråket från stranden tillbaka till Sivota än tvärtom då du från stranden ser trapporna till höger om dig som leder upp i skogen.

Karbouno Beach Sivota
Karbouno Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Strax före stranden finns en bilparkering om du väljer att ta bilen hit.

Karbouno Beach sköts av strandklubben och boendet ovanför men det finns en del av stranden som är utan solstolar och parasoller där du kan lägga ut din egen handduk.

Karbouno Beach Sivota 2
Karbouno Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Sanden är lite grov men fri från stenar. Vattnet är lugnt tack vare den avlånga bukten och det nästa grönaktiga vattnet är riktigt härligt att svalka sig i.

Två solstolar och ett parasoll kostade tio Euro (2024) att hyra oavsett om du beställer något från beachklubben eller ej.

BELLA VRAKA BEACH

Bella Vraka Beach är den mest spektakulära stranden i Sivota och du bör inte missa den när du är här.

Bella Vraka Beach har liksom allt som är signifikant för området; klart vatten, vita stränder inramade av frodig, kuperad växtlighet.

Bella Vraka Beach Sivota 1
Bella Vraka Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Bella Vraka Beach ligger på den lilla ön Mourtemeno som du vadar ut till i det grunda vattnet. På ön nås du av just Bella Vraka Beach men om du går ett par minuter längs stigen bland träden kommer du till en annan fin strand, Mourtemeno Beach.

På ön går det getter som gärna håller sig till strandkanten, framför allt vid Mourtemeno Beach.

På den lilla ön finns inga faciliteter så kom ihåg att ta med dig det du behöver i form av solskydd och mat och dryck.

Bella Vraka Beach Sivota 2
Vid Bella Vraka Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Det finns ingen parkering i anslutning till platsen där du vadar över utan det enklaste sättet att ta sig hit är antingen att promenera eller hyra en cykel eller vespa. Du kan även ta dig hit via en sup eller kajak men båtar får inte köra in i området där du vadar över.

ZAVIA BEACH

En av de mer charmiga stränderna vid Sivota är lilla Zavia Beach som också ligger väl skyddad i en avlång bukt. Här tornar växtligheten upp sig bakom stranden där det finns boende och en servering.

Zavia Beach Sivota
Zavia Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Parkeringsmöjligheterna är begränsade men det finns lite utrymme för parkering om du kommer med bil.

Stranden består av grov, vit sand och vattnet är otroligt klart med en turkos nyans.

Jag tycker att det finns en skön stämning här och jag gillar det lilla utrymmet som förstås snabbt kan bli fullt under säsong.

MEGALI AMMOS BEACH

Megali Ammos Beach är en klapperstensstrand som har ett otroligt fint grönblått vatten. Här radar solstolar och parasoller upp sig och det finns ett par serveringar att inmundiga mat och dryck vid. Trots solsängarnas utbredelse finns ett visst utrymme att lägga ut egen handduk på.

Megali Ammos Beach Sivota
Megali Ammos Beach, Sivota. (Foto: Markus Olsson)

Det finns ett mindre parkeringsutrymme vid stranden om du kommer med bil, annars är det enklast att hyra en vespa eller att promenera hit.

Bakom stranden finns fler hotell upp på sluttningen så du kanske till och med har fördelen av att bo nära stranden.